Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negyedik negyedév már nem hoz profittömegben ugyanolyan számokat, mint a második, vagy a harmadik, azonban ez is éppen elég lesz ahhoz, hogy a Budapesti Értéktőzsde négy nagy cége történetének legjobb összesített eredményével zárja 2016-ot - mondta a Napi.hu-nak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető piaci stratégája.

Várakozásaik szerint a Mol, az OTP, a Richter és a Magyar Telekom tavaly október-decemberi időszakban összesen 130 milliárd forintnyi profitot termelhetett (a második és a harmadik negyedévben 160 milliárd feletti volt ez a szám), amivel az összesített éves nyereségük meghaladhatja a 600 milliárd forintot. Ez még akkor is duplázást jelent 2015-höz képes, ha nem vesszük figyelembe a Mol tavalyelőtti hatalmas leírásait a kitermelési üzletágánál. Csak összehasonlításként, a válság óta eddig a legjobb évben is csak 350 milliárdot tudott összehozni a négy nagy cég.

Innen nézve nem véletlen, hogy a BUX index 34 százalékkal emelkedett tavaly január eleje és december vége között.

A Mol hozza a legtöbbet

Negyedéves szinten a profittömeg legnagyobb részét a Mol hozhatja, az Erste elemzői 82 milliárdos profitot várnak a cégtől, ezzel az összes nyereség nagyjából 60 százaléka jön majd az olajipari cégtől. Nem mintha önmagában kiugróan jó lenne a negyedik negyedéve, azonban a cég kitermelési üzletágát jelentősen segítik az emelkedő kőolajárak, s eközben a tavalyelőtti hatalmas eszközleírásai miatt jelentősen visszaesett az eredményt csökkentő amortizáció - mutatott rá a szakértő.

Az OTP lassul, de rekordra tör

A negyedik negyedévben már várhatóan gyengébben teljesíthet az OTP az előző két negyedévben bemutatottnál. Ennek egyik oka, hogy a korábbi negyedévekhez képest az utolsóban emelkedhet a céltartalék-képzés a banknál, az éves tartalék mintegy fele keletkezhet ebben az időszakban.

Ennek ellenére a bank kilátásai pozitívak, s az utolsó negyedévre várt mindössze 21 milliárdos nettó profit is elég lehet ahhoz, hogy éves szinten 200 milliárd forint fölé lökje az OTP nyereségét. Ez pedig olyan magas szám, aminél nagyobbra utoljára 2008-ban volt példa. Azonban akkor a biztosítási üzletág Groupama csoportnak történt értékesítése több, mint 100 milliárddal tolta meg a nyereséget - emlékeztet Miró.

A Richter is csúcsformában

Szerinte a hétfő hajnalban jelentő Richter is jó számokat közölhet. Az Ersténél 17 milliárd forint körüli profitra számítanak a gyógyszercégtől az utolsó negyedévre, amivel éves profitja 60-61 milliárd forintra emelkedhet. Ez a cég történetének második legnagyobb nyeresége lenne. Különösen szépek ezek a számok annak a fényében, hogy Bogsch Erik vezérigazgató egy évvel ezelőtt még meglehetősen pesszimistán ítélte meg a 2016-os kilátásokat, akkori szavaiból az elemzők alig valamivel 40 milliárd forint feletti nyereséget jósolhattak.

A gyógyszercég legtöbb piacán azonban az év során kedvezőek voltak a fejlemények. Oroszországban nem elég, hogy rubelben bővültek az eladások, de időközben a rubel árfolyama is jelentősen emelkedett. A nyugat-európai értékesítése számokat eközben a svájci Finox megvásárlása tolhatta felfelé, hiszen a cég számait a második félévben már konszolidálja a Richter. Az Egyesült Államokban a Cariprazine-ból és a Vraylarból származó mérföldkő bevételek segíthették az értékesítést, de Kínában is emelkedhetett a cég forgalma az Erste elemzőinek számításai szerint. Eközben a cégnél alkalmazott költségkontroll az üzemi eredménynek további pozitív lökést adhatott.

Magyar Telekom - kis segítséggel

Még a Magyar Telekom is kiemelkedő eredményt érhetett el tavaly, igaz, kis segítséggel. A társasági adó január elsejei csökkentése miatt ugyanis a negyedik negyedévben mintegy 13 milliárd forintnyi extra számviteli profitja keletkezhetett a távközlési cégnek. Ezzel a negyedik negyedévben akár 15 milliárd forintnyi nyeresége is összejöhetett, amivel éves szinten több, mint 40 milliárd forintnyi nettó nyereséget termelhetett tavaly a Telekom.

Az Erste elemzőinek számításai szerint a cég még túl is szárnyalhatta EBITDA (amortizáció, adó és kamatfizetés előtti eredmény) szinten a menedzsment által célként kitűzött 187-191 milliárd forintot. Miró szerint a gyorsjelentés legérdekesebb része majd az idei vére vonatkozó menedzsment előrejelzés lehet.

Idén már nem lesz ekkora tűzijáték

A nagy tavalyi BUX emelkedést ugyanakkor idén már várhatóan nem követi ekkora hegymenet. Miró a BUX indextől év végére egy 33-34 000 pont körüli értéket tartana reálisnak a mostani várakozások alapján. Az összesített eredmények ugyanis idén az elemzői várakozások szerint nem, vagy csak alig nőnek.

A piac most nagyjából a helyén van árazva, persze lehetnek olyan egyedi társasági események, amelyek további emelkedési potenciállal járulhatnak hozzá a BUX teljesítményéhez. Bár a BUX a helyén van, az egyedi részvények megítélése nem egységes. Az Erste elemzői szerint az OTP fair árfolyama a mostaninál alacsonyabban, 8000 forint körül van, míg a Molban magasabb értéket látnak, 25 900 forintra teszik annak célárfolyamát. A Richterben is lehet még potenciál, ezért pont ma emelték meg annak célárát, 6485-ről 6950 forintra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!