Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőtől lépnek életbe az új indexsúlyok a hazai BUX és a régiós CECE részvényindexeknél -hívta fel a figyelmet elemzésében az Erste Befektetési Zrt.  A brókercég szerint a mai kereskedésben elsősorban a Mol és a Richter árfolyamának alakulását lesz érdemes figyelni, hiszen mindkét papír súlya enyhén nő a két indexben. Az OTP-nél ellentétes hatások várhatóak, hiszen a bankpapír súlya a CECE indexben nő, a BUX indexben pedig csökken majd egy keveset - írják.

A BUX indexben egyébként nem lesz nagy változás, a 14 indextag papír marad, s súlyuk sem módosul egy százalékpontot meghaladó értékben.

A régiós CECE indexnél szerda este publikálták az indexátsúlyozásnál figyelembe vett végleges paramétereket. Ez a hazai részvények szempontjából tartogatott néhány pozitív meglepetést, ugyanis a MOL, a Richter és az OTP úgynevezett reprezentációs faktora (RF érték) is enyhén növekedett, így az említett papírok súlya enyhén emelkedni fog a régiós indexben.

Azonban a napi átlagos forgalomhoz viszonyítva az átsúlyozás hatása nem lesz jelentős. Forgalom arányosan számítva az átsúlyozás miatt jelentős hatásra csak a kisebb papíroknál érdemes számítani, azok alacsony forgalma miatt. A hazai papírok közül a Business Telecom új tagként fog debütálni az indexben és bár csak minimális súlyt fog benne kapni, forgalomarányosan még így is érezhető hatást okozhat.

A régiós piacokra tekintve Csehországban az Unipetrolra és az Mbankra lehet érdemes figyelni. Különösen a második számít érdekesnek, ami 0,43 százalékos súllyal fog bekerülni az indexbe és ehhez konzervatív számítások alapján is csaknem 2 napnyi átlagos forgalommal megegyező vételi erő jelentkezhet. A lengyel piacon pedig a JSW-re érdemes figyelni, ami kikerül a régiós CECE indexből, s ez átmenetileg eladói nyomás alá helyezheti a részvényárfolyamot - írják az Erste szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!