Újabb mélyütést kapott a kínai részvénypiac, a csütörtöki kereskedést 3,5 százalékos eséssel zárta a Shanghai Composite. A mutató ezzel 3912 ponton zárt, első ízben 4000 pont alatt április eleje óta. Június 12-én még 5166 pontos értéken állt az index a kereskedés végén.

Mindezt annak ellenére, hogy szerda délután újabb intézkedéssel próbáltak meg a kínai hatóságok életet lehelni a zuhanó részvényárfolyamokba. Bejelentésük szerint lazítottak a brókercégek által részvényvásárlásra nyújtható hitelek fedezeti feltételein.

Korábban a kínai brókercégeknek pótlólagos fedezetet kellett kérniük ügyfeleiktől, ha a hitelek fedezettsége 130 százalék alá süllyedt. Mostantól a brókercégek szabad kezet kapnak a hitelfeltételek megállapításánál.

Shanghai Composite
Kép: stooq.com

A lépés valóban könnyítést jelenthet átmenetileg a mostani körülmények között. A kínai piacon ugyanis hatalmas méreteket öltött a zuhanás megindulása előtti hónapokban a részvényvásárlásra felvett hitelek összege.

A hirtelen áresést ugyanakkor ilyen időszakokban jellemzően gyorsítani szokták a kényszerlikvidálások, amikor a tőkeáttételes, hitelre épülő pozíciók esetében a pótlólagos fedezetet már nem tudja az adott ügyfél teljesíteni, s ilyenkor a brókercég kénytelen eladni az ügyfél részvényeit, bármilyen áron.

Kétségbeesett lépések

Sőt, a kínai felügyelet a jelek szerint 19-re lapot húzott. A Financial Times beszámolója szerint az összes brókercégre kiterjesztették azt az eddig 20 cég bevonásával végzett próbaüzemet, amely engedélyezi a brókercégek számára, hogy tőzsdei kötvénykibocsátással vonjanak be tőkét pénzügyi szükségleteik biztosítására. S ha ez még nem lenne elegendő, engedélyezték a brókercégek számára, hogy értékpapírosítsák a részvényvásárlásokra nyújtott hiteleiket, s így anélkül tudják növelni hitelezési tevékenységüket, hogy mérlegeik túlfeszítetté váljanak.

Szakértők szerint a mostani áresés fékezésére, s talán megfordítására is elég lehet az új intézkedéscsomag, hiszen a problémát a gyökerénél ragadja meg. Azonban hosszabb távon rendkívül veszélyes lehet.

Nem véletlenek ugyanis a rendszer stabilitása szempontjából a tőkeáttételes pozíciók fedezettségének szigorú szabályozása, nemcsak a piacot, a befektetőket, de a brókercégeket is védi. Ha kiveszik e fékeket a rendszerből, az hosszabb távon még törékenyebbé teheti a piacon. A hitelből történő részvényvásárlás ilyen könnyítése azt feltételezi, hogy az árfolyamok folyamatosan felfelé fognak tartani, ami egyszerűen nem igaz - nyilatkozták a lapnak szakértők.

A kínai felügyelet először június 12-én javasolta a szabályok enyhítését, s a tervet egy 30 napos nyilvános vitára bocsátotta. Most azonban úgy döntöttek, tekintettel a speciális körülményekre, azonnali hatállyal bevezetik azokat. Ezzel egy időben a sanghaji és a senzeni tőzsdén 30 százalékkal csökkentették a tranzakciós díjakat, s az állami tulajdonban lévő elszámolóház is harmadával mérsékelte díjait.

Nagy volt a lufi

A kínai részvénypiacon hatalmas volt június előtt az áremelkedés mértéke. A Shanghai Composite Index értéke a tavaly augusztusi 200 pont körüli szintről 500 pont fölé szárnyalt. A hiperbolikussá váló árfolyamok azt követően fordultak, hogy az MSCI indexszolgáltató társaság bejelentette, sokak várakozásaival ellentétben mégsem veszi be egyelőre a kínai "szárazföldi" azaz nem hongkongi piacokon jegyzett részvényeket feltörekvő piaci indexkosarába. Bár a témát szorosan követő szakértőket igazán nem lepte meg a döntés, a kínai részvénypiacnak ez a szegmense, a sanghaji és sencseni tőzsdén jegyzett részvények tekintetében ugyanis még mindig korlátozások vannak érvényben a külföldi befektetők vásárlásaira.

Pedig a pozitív döntés jól jött volna a túlhevültség jeleit mutató piacnak, becslések szerint ugyanis több, mint 1700 milliárd dollárra rúg azon passzív portfóliók értéke, amelyek automatikusan követik az MSCI feltörekvő piaci indexeit, s a kínai piac nagy kapitalizációja miatt nagy súlyt kaphatott volna ezen indexekben.

Hatástalan próbálkozások

Az ezután meginduló esés során a kínai hatóságok már számos olyan lépést tettek, amivel megpróbálták kirántani a piacot a lefelé tartó spirálból. Először hivatalos közleményt jelentettek meg arról, hogy a volatilitás a piac természetes velejárója, de nem kell megijedni, mert elemzéseik szerint a kínai piacon tapasztalt korábbi áremelkedés megalapozott.

A hét végén, a kínai jegybank, a PBOC még szombaton rendkívüli kamatcsökkentésről döntött, 25 bázisponttal mérsékelték a betéti és hitelkamatokat, s az agrár és kkv hitelező bankok esetében a kötelező tartalékráta 50 bázispontos mérsékléséről határoztak.

E mellett hétfő délután a kínai értékpapír piaci felügyelet közleményt tett közzé, amely szerint a rendkívül heves korrekció nem egészséges .  A szociális és pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozott egy új szabályozási tervet, amely megengedné az állami nyugdíjalapoknak, hogy részvényekbe is fektessenek. A közzétett tervek alapján, ha a terv megvalósul, akkor a nyugdíjalap vásárlásai mintegy 97 milliárd dollárnyi keresletet generálhatnak a kínai részvények iránt a piacon.

Megindult a közvetlen állami beavatkozás is a piacon, a legnagyobb állami pénzügyi holding, a Central Huijin 10 milliárd jüan értékben vásárolt nagyobb kapitalizációjú cégek részvényeit tartó alapok befektetési jegyeiből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!