Még ha viszonylag közepes mértékű növekedést is mutat majd a második negyedéves amerikai GDP adat, amelyet szerdán tesznek közzé, az még mindig elég lehet arra, hogy támaszt adjon a rekordmagasságban járó amerikai részvényárfolyamoknak, s a Fed elkötelezett maradjon a kvantitatív lazítási program őszi befejezése mellett - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Emlékezetes, hogy az első negyedévben évesítve 2,9 százalékos visszaesést produkált az amerikai gazdaság, az azonban nem rengette meg az optimista hangulatot a piacon. Ennek oka, hogy a visszaesést a szakértők jórészt egyszeri rendkívüli tényezőknek tulajdonították, az év elején szokatlanul kedvezőtlen időjárási körülményeknek, valamint az amerikai költségvetés kiadási oldala lefaragásának. A Reuters felmérése szerint a szakértők átlagosan 3,2 százalékos növekedésre számítanak a második negyedévben. 

Negatív meglepetés jöhet

Van azonban olyan szakértő is, aki rendkívül pesszimista véleményt fogalmazott meg a várható GDP adattal kapcsolatban. A. Gary Shilling, a Bloomberg állandó szakértője, az A. Gary Shilling & Co. nevű tanácsadó cég elnöke szerint ugyanis benne van a pakliban, hogy a második negyedéves amerikai GDP növekedés nem hogy az 1 százalékos mértéket nem ütötte meg, de akár negatív is lehet. Ez pedig definíciószerűen azt jelentené, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedt.

Egy ilyen negatív meglepetés ugyanakkor nem biztos, hogy hosszabb távon rosszat tenne a részvénypiacnak. Ezzel ugyanis megváltozna az a konszenzusos nézet, amely szerint az első negyedéves visszaesés csak egyszeri tényezőknek köszönhető botlás volt az amerikai gazdaság részéről, s ez minden bizonnyal a Fed döntéshozóit eddigi álláspontjuk felülvizsgálatára ösztönözné, s a kvantitatív lazítási program befejezésének akár 2016-ig történő kitolását is eredményezheti.

Az ördög a részletekben

Shilling szerint az elmúlt hónapokban napvilágot látott adatok nem nagyon támasztják alá a piaci optimizmust az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Rámutat, hogy az amerikai GDP mintegy 69 százaléka függ közvetlenül a lakossági fogyasztástól, s ez pedig alig nőtt a második negyedévben. A havi adatok szerint a fogyasztás áprilisban 0,2, májusban 0,1 százalékkal csökkent. A júniusi adatokat még nem ismerjük, de tekintve annak erős korrelációját a kiskereskedelmi forgalommal, lehet rá következtetni. Szerinte a júniusi adat legfeljebb 0,1 százalékos növekedést mutathat majd. Tekintve, hogy a fogyasztásban a gyenge évkezdést követően márciusban volt tapasztalható jelentősebb megugrás, ezért annak negyedéves szinten mért növekedése nem fogja meghaladni az 1,3 százalékot.

Úgy véli, a reálkeresetek növekedése sem támogatta a fogyasztás jelentős bővülését. A magánszektor kedvezőnek tűnő munkaerő piaci adatai is csalókák. Bár keletkeztek új munkahelyek a gazdaságban, azonban ezt elsősorban a részmunkaidős álláshelyek számának növekedése okozta, a teljes munkaidős álláshelyek száma viszont csökkent - mutat rá a szakértő. Eközben az állami szektorban a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően folytatódhatott a lefelé tartó trend a foglalkoztatottak számát tekintve.

Szerinte a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya eközben inflációt nem számolva mindössze fél százalékkal emelkedett. A lakáspiac oldaláról sem számíthat Shilling szerint támogatásra a növekedés. A külkereskedelmi mérleg alakulása sem lesz kiemelkedően jó, úgy véli, a második negyedéves 22 milliárd dolláros várható javulás is csak mintegy fél százalékkal emelheti a GDP-t. Megjegyzi, az első negyedéves 70 milliárd dolláros romlás mintegy 1,5 százalékpontot tett hozzá a január-márciusi csökkenéshez.

A beruházások értéke lehet az, ami igazán bizonytalanná teszi a számításokat, ez az adat ugyanis rendkívül volatilis, és sokszor még utólag is módosítják. Shilling szerint azonban még ha egy nagyobb megugrást is feltételezünk a beruházások értékében, akkor is közelebb lehet a GDP növekedési adat az 1 százalékhoz, mint a várt 3 százalék feletti értékekhez, sőt akár negatív is lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!