Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasárnapi választásokon győztesként kikerülő Sziriza elnöke, Alekszisz Ciprasz megerősítette, hogy újra akarják tárgyalni a görög mentőcsomagot és olyan minisztereket nevezett ki, akik leállították néhány állami tulajdon privatizációját. Ennek hatására - három nap alatt - gyakorlatilag eltűnt az a 11,5 milliárd dollárnyi forrás, amelyet a tavalyi évben a görög nagybankoknak külföldi befektetőktől sikerült bevonniuk.

Az FTSE Athex Banks Index 44 százalékot zuhant a Bloomberg adatai szerint, miután a pénzintézetekből az elmúlt három napban 11,4 milliárd dollárnyi forrást vontak ki a befektetők. Ez a valaha mért legnagyobb heti zuhanást mutatja és a mutató számára történelmi mélységet jelent. Az athéni ASE index az elmúlt három napban 15 százalékot vesztett értékéből, a kötvényhozamok is 2012 óta nem látott magasságokba ugrottak.

Ebben az is benne van, hogy az új miniszterelnököt, Alekszisz Cipraszt egyáltalán nem tartják piacbarátnak, miközben a görög állam jelentős részesedéssel rendelkezik a nagybankokban. Bár az államnak nincs szavazati joga, de vannak olyan félelmek, hogy a kormány megpróbálja visszaszerezni ezeket a jogokat és ezen keresztül a bankokat kontroll alatt tartani - vélekedett Vasszilisz Patikisz, a Piraeus Bank globális piacokért felelős vezetője az ekathimerini.com görög hírportálnak. A bankár szerint, bár ez nem államosítás, de közel áll ahhoz, ezért ez érzékenyen érintette az egyébként is törékeny bizalmat.

A Bloomberg szerint az elmúlt három nap hatalmas zuhanásait követően az Alpha Bank 94, a Piraeus Bank 99,2, a National Bank of Greece 99,1, az Eurobank Ergasias 99,96 százalékkal állt a 2007-es top részvényárfolyama alatt. Az előző napok zuhanásait azután csütörtökön elkezdték korrigálni a bankok, kora délután az Alpha Bank 18,1, az Eurobank Ergasias 17, a National Bank of Greece 12,5, a Piraeus Bank 8,4 százalékkal emelkedett.

Az ECB is nyugtat

A nagy zuhanás után az ECB is jónak láta nyugtatni a piacokat. Daniele Nouy, az ECB felügyelő bizottságának tagja szerda este a Bloomberg TV-nek adott interjújában kijelentette: a görög bankok képesek túlélni a jelenlegi piaci turbulenciákat. Nouy szerint a görög bankok most nehéz időszakon mennek át, de megfogalmazása szerint elég erősek. Sokat tettek azért, hogy megerősítsék a mérlegeiket az elmúlt években. Megfogalmazása szerint ugyanúgy átvészelik a mostani krízist, mint a korábbiakat tették.

Ugyanakkor azt is elmondta: az ECB figyelmeztette a görög bankokat, hogy óvakodjanak olyan intézkedésektől, amelyek veszélyeztetnék a likviditásukat, csak olyan eszközökbe fektessenek, amelyek nagyon likvidek és elfogadhatóak fedezetként.

Nouy azt is elárulta a Bloombergnek, hogy a jelenlegi helyzetet nem igazán a szokásos üzeltmenetként értékelik, ezért az ECB naponta figyeli a betétkivonásokat a bankokból.

A Bloomberg megjegyzi: a görög bankokból összesen 15,9 millárd dollárnyi (14 milliárd euró) forrást vontak ki - beleértve a fent említett 11,4 millárd dolláros kivonást is - a Sziriza várható, és azóta tényként ismert hatalomra jutása miatt. Január 19. és 23. között a forráskivonás meghaladta a válság csúcsán, 2012. májusában tapasztalt mennyiséget, amikor a valószínű forgatókönyként lebegett az ország kilépése az eurózónából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!