Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dollár gyengülése 4 dollárral, 1 236 dollárra emelte az arany unciánkénti árát, míg az alap nyersanyagok ára nagyot esett. A nap igéretesen indult az FT összegzése szerint: az ázsiai piacok és az amerikai határidős indexek emelkedtek, miután befektetők arra spekuláltak, hogy a jelenlegi volatilitás múlóban van.

Később azonban, az európai kereskedés indulásával hirtelen elromlott, amit a délután megjelent, a várttól jelentősen elmaradó makroadatok (egyebek mellett a New York régió feldolgozóipari indexe a vártnál lényegesebb rosszabb képet festett, a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 0,3 százalékos mínuszt mutatott, az ipari termelő árak az elmúlt hónapban - egy éve először - 0,1 százalékkal csökkentek) hatására a kockázatkerülés élénkült, és elindult a roham a biztonságos eszközök felé.

Ráadásul a kínai feldolgozóipar is hozzájárul a globális gazdaság lassulásához, már 31 egymást követő hónapja csökkennek ugyanis az ipari termelői árak.

Ha ez még nem lenne elég, a deflációs nyomás erősödése is belejátszik a piaci folyamatokba. A Brent nyersolaj hordónkénti ára további 1,03 dollárral, 84,01 dollárra esett, csaknem négyéves mélypontnak felel meg.

Az ipari fémek árfolyama szintén lejtőre került: a réz tonnánkénti ára 1,2 százalékkal, 6717 dollárra esett.

A kötvénypiacon az amerikai 10 éves kötvényhozamok 2 százalék alá, 1,875 százalékig zuhantak. A piaci félelemindexként emlegetett VIX-index napon belüli értéke 28,10 pontra ugrott, ami a 2011 óta eltelt időszakban rekord magasságnak számít. A dollár a 1,2885-as szintig gyengült az euróval szemben.

Az amerikai tőzsde nyitását követően a Stoxx Europe 600 indexe 2,8, az FTSE-100 2,2, a DAX  2,3, a CAC-40 2,8 százalékos esésben volt. A periférián a görög ASE index 6,3, a görög tőzsdén jegyzett bankok 7 százalékos zuhanásban voltak. A milánói FTSE MIB indexét közel 4, madridi IBEX-35 indexét pedig 2,8 százalékos mínuszba rántotta a hirtelen jött eladási hullám.

A német 10 éves kötvények hozama 9,5 bázisponttal 0,751 százalékra süllyedtek. Ezzel párhuzamosan a görög 10 éves kötvények hozama 80 bázisponttal 7,846 százalékra ugrottak.

A Dow 350 pontot zuhant, ezzel 16 ezer pont alá került. Az amerikai tőzsdenyitást követően a banki papírok is délnek vették az irányt: a Bank of America Corp. - amely a harmadik negyedévre a várakozásoknál kisebb veszteségről jelentett - árfolyama 3,6 százalékot esett, a Morgan Stanley 2,3, a J.P. Morgan Chase Co. 2,1, a Goldman Sachs Group Inc. 1,4, a Wells Fargo 1 százalékos mínuszban járt a nyitás után.

Kelet-európai idő szerint fél öt után kezdtek lecsillapodni a kedélyek, némi korrekció indult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!