Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi gyakorlattól némileg eltérően vizsgálatunk mai első tárgya nem egy papír, hanem a részvények egy csoportja, a Nasdaqra bevezetett kínai instrumentumok lesznek.


Az elmúlt években a fundamentális elemzők nagy figyelmet fordítottak a kínai vállalatokra illetve kínai befektetésekre. Hazánkban is sokan invesztáltak a kínai piacokkal foglalkozó befektetési alapokba. Jól is jártak, akik így tettek, mert az elmúlt két évben szép hozamot produkáltak ezek az alapok. S noha a szkeptikusok kínai buborékot emlegettek, ami bármikor kipukkadhat, és a rövid idő alatti óriási emelkedésekkor a technikai elemző is a korrekciós veszélyre szokott figyelmeztetni, mindeddig ez nem következett be.

Mi hajtja a kínai részvényeket?

Rövidtávon részben a közelgő nyári olimpia, hosszútávon a hatalmas piaci potenciál vonzza a befektetőket, de ennek végiggondolását hagyjuk a fundamentális elemzőkre. Most Pataki Zoltán, a NetDayTrade Kft. elemzőjének segítségével megpróbáljuk a technikai elemzés alapján vizsgálni, hogy az amerikai tőzsdék közül a Nasdaq hogyan reagál a kínai piacokkal kapcsolatban.

Két érdekesség a kínai papírokról

Az első megfigyelés, hogy noha az első kínai vállalatot 1995-ben jegyezték a Nasdaqon, valójában csak 2004-ben kezdett egyre több kínai cég megjelenni ezen a tőzsdén, bár e papírok forgalma eleinte nagyon alacsony volt. Az első megdöbbentő jelenséget produkáló kínai cég a BIDU (Baidu Com Inc) volt, amely 2005 nyarán rajtolt 60 dolláron, néhány óra alatt az árfolyam a 150 dollárt is elérte, majd közel egy év alatt visszament a nyitószint közelébe. A cég kínai karaktereken is működő internetes keresőprogramot fejlesztett ki, tehát leegyszerűsítve ez a "kínai Google". Ma az árfolyama 320 dollár felett van.

A másik megfigyelés, hogy a felsorolt részvények szinte mindegyike rendkívül jól reagált az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) fél százalékpontos kamatcsökkentésére és szeptember 20-a körül hirtelen jelentősen megnőtt a forgalom, valamint majdnem mindegyik papír árfolyama erőteljesen emelkedni kezdett. A legnagyobb ugrást a CHNR (China Natural Resources Inc) produkálta, amely 10 dollárról 50 dollárra ugrott, ez 400 százalékos emelkedést jelentett 1 hét alatt. Közel ekkorát ugrott a JRJC (China Fin Online Co Ltd), amely 12 dollárról 48-ra, és az EFUT (E Future Information Tech ) 12 dollárról 34-re drágult, de a többi is jelentősen emelkedett. Az EFUT egyébként már a 2006 novemberi nyitásakor egy BIDU-hoz hasonló néhány napos felfutást csinált 10 dollárról 49,90-re, majd a BIDU-hoz hasonlóan közel két év alatt visszaesett a nyitás körüli értékre.

A fentiekből tehát látszik, hogy egyre több kínai cég jegyzi magát az amerikai tőzsdéken, megcélozva ezzel a konzervatívabb amerikai befektetői köröket. Másik oldalról viszont, mintha a Nasdaq befektetői köre most kezdene igazán érdeklődést mutatni a kínai cégek iránt.


Mi jön ezután?

A fentiekben felsorolt kínai részvényektől általában a következő hónapokban emelkedést vár Pataki Zoltán, persze nem feltétlenül mindegyiktől és főleg nem egyforma mértékben. Óvatosságra int ugyanakkor, hogy mindenképpen óriási árfolyam-ingadozásra is lehet számítani ezeknél a papíroktól, ami azt jelenti, hogy lehetnek nagy zuhanások is. Ezek lehet, hogy csak átmenetiek lesznek, de egy rosszul sikerült vétel esetén ez épp elég lesz ahhoz, hogy a befektető belefusson egy jókora veszteségbe. Az ilyen extra-volatilis részvények esetében a pozíció megnyitása a legnehezebb feladat - mutat rá a szakember.

Nagy a potenciális hozam, de a kockázat is...

Nagyon gyakran hatalmas gappel (rés, ami azt jelenti, hogy a részvény az előző napi záróértékhez képest magasabban nyit) indul nyitáskor az árfolyam, ezért nem ajánlatos "vakon" (nyitvatartási időn kívül) eldönteni a vételárat, inkább a nyitás utáni időszak eseményeit
figyelembe véve célszerű azt meghatározni. Mivel egy rossz beszállás az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent, ezért minél drágább a részvény, egy esetleges bukás esetén a veszteség mértéke is annál nagyobb lehet. Ebből az következik, hogyha valaki mégis rászánja magát, hogy kínai papírt vásároljon, inkább az olcsóbbak (alacsonyabb árfolyamú) közül válasszon, mert mint az a chartokon jól látható, ezeknél százalékosan nagyobb hasznot lehet realizálni, kisebb kockázattal - hangsúlyozza Pataki. (A kínai részvényekről készült grafikonokat megtekinthetik képgalériánkban. A grafikonok órás bontásban mutatják a részvényeket.)

A mellékelt táblázatban összeszedtük azokat a kínai cégeket, amelyek 1995 óta kerültek bevezetésre (a teljesség igénye nélkül), és napjainkban jelentős aktivitás figyelhető meg a részvényeiken.


A kínai papírok után még két hagyományos, amerikai Nasdaq-papírt vizsgálunk, egy longra és egy shortra javasoltat.

Research In Motion Ltd (RIMM)

Ebben a hónapban a nagy forgalmú és nagy volatilitású RIMM (Research in Motion, a Blackberry márkájú, Amerikában rendkívül népszerű, mobil emailezésre használt PDA gyártója és fogalmazója) részvényre próbálunk előrejelzést adni. (Ez a papír cikksorozatunk első számában már szerepelt.)

Április 12-én egy rosszul sikerült gyorsjelentés után több mint 10 dollárt esett az árfolyam, elérve azt a 132 dolláros értéket, amely a megelőző hónapokban támaszként (support) viselkedett. Akkor úgy látszott, hogyha ezt az értéket át tudja törni lefelé, akkor egy nagyobb esés is várható. Ugyan több hétig nem mozdult el az árfolyam a 132 dollártól, de áttörni végül nem tudta. Végül május elején elindult az ár felfelé, majd pedig a június végi nagyon jó gyorsjelentés napján közel 30 dolláros felfele réssel (up gap-pel) nyitott az árfolyam, és végül június közepéig 235 dollárig ment fel.

A részvényeket augusztus közepén harmadolták, azaz egy kb. 240 dollár árú részvényt becseréltek 3 darab kb. 80 dollárt érő részvényre. (Gyakran fordul elő, hogy felezik, harmadolják azokat a részvényeket, amelyek már nagyon drágák, ezáltal fenntartva a kereskedői érdeklődést, és növelve a kereskedés darabszám szerinti átlagos forgalmát ("volume"). Ez szépen megfigyelhető a RIMM esetében is, hiszen azóta a napi átlagos forgalom 2-3-szorosára nőtt.) Az árfolyam kisebb stagnálás után ismét egyenletes emelkedésbe kezdett, majd 100 dollárnál ellenállás állította meg a növekedést az elmúlt héten. A múlt csütörtökön tőzsdezárás után jött ki a harmadik negyedéves gyorsjelentés, ami szintén jókora lökést adva, azonnal közel 10 dolláros emelkedést eredményezett.

Figyelembe véve, hogy az áprilisi rossz eredmény nem tudta jelentősen lenyomni az árat, viszont a júniusi jelentősen emelte, arra lehet számítani, hogy a mostani pozitív hír is hosszútávon emelkedést fog kiváltani - véli Pataki Zoltán. Arra azért felhívja a figyelmet, hogy a jelentős gapeket gyakran követi korrekció, aminek intenzitása is lehet erőteljes vagy lassú több napig elhúzódó, ezért óvatos beszállást javasol a magas ár miatt is.

Wynn Resorts Ltd (WYNN)

Augusztus elején az árfolyam hosszú oldalazás után áttörte a 100 dolláros ellenállást, majd szeptember 10-ig enyhébb, majd szeptember végéig meredekebb lineáris trend mentén felment majdnem 170 dollárig, majd egy klasszikus kettős csúcs (double top) jelentette a trendfordulást, amelyre október 3-án egy hír is rásegített. A cég gyorsjelentése még viszonylag távol van, november 8-án, ezért még van értelme technikai elemzés alapján kereskedni.

A 15 dolláros árfolyamesést követő két napban nem történt korrekció, a forgalom is jelentősen visszaesett, amiből következik, hogy a piac kivár, ami egy zászlószerű trenderősítő alakzathoz hasonlít (mármint a lefele trendet erősítő), vagyis van esély rá, hogy az ár beesik 150 dollár alá, és akkor egy újabb 15 dollár körüli mínusz várható. A másik lehetőség, hogy a korábbi enyhébb emelkedésű trendhez tér csak vissza az ár, és annak mentén folytatja az emelkedést. Aki a 150 dollár körüli shortot választja, annak a szakember azt javasolja, hogy legkésőbb 155 fölött szálljon ki, mert akkor már valószínűbb az emelkedő trend.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!