Összességében siralmas negyedévről adhatnak számot a holnap induló gyorsjelentési szezonban a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb cégei. Az Erste Befektetési Zrt. szakértőinek számításai szerint a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Telekom és az FHB összességében 51,7 milliárd forintnyi veszteséget termelt az év második három hónapos időszakában, ezzel 9 negyedév óta tartó nyereséges széria szakad most meg. Összesítve veszteséget ezek a cégek utoljára 2011 negyedik negyedévében termeltek, akkor a devizahitelek végtörlesztésének kedvezőtlen hatásai miatt 67,8 milliárd forint volt a mínusz összeadva a profitsoron.

Negyedéves profitok
Kép: Napi.hu


Az igazi negatív hatást ebben a negyedévben is a devizahitelek jelentik. Az Erste számításai szerint az árfolyamkülönbözet visszatérítés miatt az FHB mint 4,5 milliárd forintnyi céltartalék képzést szerepeltet majd gyorsjelentésében, míg a konzervatívabban tartalékoló OTP eredményét - a nagybank az indokolatlannak minősített kamatemelések kedvezőtlen hatásaira is tartalékol - 106 milliárd forinttal ronthatja ezen tétel. Ezzel nem számolva a második negyedév számai összesítve ugyan jobbak lehetnének az első negyedévénél, viszont a tavalyi második negyedévhez képest még e nélkül is jelentős lenne az elmaradás.

Most segíthetett a rubel a Richternek

A jelentési szezon a Richter számaival indul, a gyógyszergyártó cég várhatóan csütörtökön közli gyorsjelentését. Az Erste szakértői arra számítanak, hogy a második negyedévben 89,2 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el a cég, ezzel első féléves árbevétele elérhette a 177,8 milliárdot. A második negyedév számaiban némi fellélegzést jelenthet az első három hónaphoz képest, hogy az orosz rubel a március végéig bekövetkezett nagy esést követően már erősödni tudott a vezető devizákkal szemben. Emlékezetes, hogy az első negyedévben a cégcsoport bevételeinek közel 25 százaléka származott az orosz piacról, az ukrán piac 5 százalék alatti súlyt képviselt.

Az üzemi eredmény az Erste szerint 10,2 milliárd forint lehetett, míg a nettó profit 12,7 milliárd forintot tehetett ki. Féléves szinten az üzemi eredmény 20,4 milliárd forint lehet, ami közel 32 százalékkal alacsonyabb a 2013 első felében elértnél. A nettó eredmény brókercég szakértői szerint 22 milliárd forint volt, ami 22,9 százalékos elmaradás 2013-hoz képest.

Az OTP a már említett céltartalékolás hatásait figyelembe véve 84,1 milliárd forintos veszteséget érhetett el a második negyedévben. Ezzel féléves nettó vesztesége elérheti a 78 milliárd forintot, szemben a tavalyi első félévben kimutatott 51,3 milliárdos pozitívummal. Az FHB várakozásiak szerint 3,3 milliárd forintos veszteséggel zárta a z április-júniusi időszakot, ezzel féléves vesztesége 2,2 milliárd forint lehet, ami javulást jelenthet a tavaly közel 4,6 milliárd forintos első féléves veszteség után.

A Telekom javíthat

Pozitív fejleményekre egyedül a Magyar Telekom esetében számítanak az Erste elemzői. Úgy vélik, a távközlési cég első féléves nettó profitja már valamelyes emelkedést tükrözhet, 14,2 milliárd forintos becsült eredménye 2,2 százalékkal meghaladhatja a 2013 január-júniusi 13,9 milliárd forintot. A cég árbevétele ugyanakkor csökkenést mutathat, amiben szerepet játszhat az alacsonyabb profitmarzsot biztosító energiaszolgáltatási üzletágból való kivonulás. A Telekom árbevétele becslésük szerint a második negyedévben 157,5 milliárd forintot tehetett ki, a félévben összesen 320 milliárdot, ez 2,6 százalékos elmaradás a tavalyi 328,5 milliárd forinthoz képest.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája szerint az is elképzelhető, hogy kedvező első féléves adatok után a Magyar Telekom menedzsmentje javít éves előrejelzésén. Emlékezeteses, hogy a negyedéves jelentéshez fűzött kommentárban a Telekom menedzsmentje éves szinten 3-6 százalékos EBITDA visszaesést prognosztizált az év egészére, miközben az első negyedévese adatok 1-2 százalék közötti növekedést mutathatnak.  Természetesen ezek a számok még nem tartalmazzák a nemrégiben bejelentett létszámleépítéshez köthető egyszeri költségeket.

A Mol ronthat

A Mol viszont szintén a vesztesek táborát gyarapíthatja. Az olajipari társaság a második negyedévben 1260 milliárd forintos árbevétel mellett 27 milliárd forintos üzemi eredményt és 12 milliárd forintnyi nettó eredményt érhetett el. Ezzel féléves árbevétele 2380 milliárd forint lehet, ami 8,9 százalékos elmaradást jelentene a tavalyi első félévhez képest.A nettó félévi nyeresége a tavalyi 52,3 milliárd forintról 32,8 milliárd forintra olvadhatott. A kedvezőtlen eredményekben fontos szerepet játszhat az INA szabályozói környezetében bekövetkezett változás is, a horvát vállalat gázüzletága várhatóan veszteséggel zárta az első hat hónapot.

Összességében a várhatóan kedvezőtlen első féléves profitszámok kellő magyarázattal szolgálhatnak arra, miért nem képes a BUX index kilépni hosszabb ideje tartó relatív alulteljesítéséből a vezető tőzsdékkel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!