Ma - azaz szeptember 25-én - lehet utoljára a régi névértékű Mol részvényekkel kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), holnaptól ugyanis már nyolcszor annyi, ugyanakkor az eddigi 1000 forint helyett 125 forint névértékű Mol-részvényekkel folyik majd a kereskedés a BÉT-en.

A keddi kereskedésre érvényes bázisárat majd a hétfői záróár ismeretében határozza meg a Budapesti Értéktőzsde. A jelenlegi árfolyamok alapján - hacsak nem következik be nagyobb elmozdulás - 3040 forint lehet majd a felaprózott részvények árfolyama a piacon.

Megnyolcszorozódik a részvények száma

A felaprózás következtében az eddigi valamivel több, mint 102 millió részvény helyett már közel 820 millió részvénye lesz az olajipari társaságnak. A kereskedés során az eddigi 5 forintos árlépésköz keddtől 1 forintra csökken. A határidős kereskedésben a kontraktusok mérete változatlan marad, ugyanúgy 50 ezer forint névértékű Mol-részvénynek megfelelő lesz egy kötésegység, az árlépésköz mértéke 5 forintról 1 forintra csökken, az árlépésköz értéke az eddigi 250 forintról 400 forintra emelkedik. A határidős kontraktusok napi maximális árelmozdulásának értéke 3600 forintról 500 forintra csökken.

A tőzsde tájékoztatása szerint a részvénycsere és névérték változás kapcsán a Mol határidős és opciós kontraktusok méretét  csak  az  alaptermék ISIN azonosítójának változása, és az egy kontraktusban szereplő részvények darabszáma kapcsán érintik, a kontraktusok összértéke önmagában nem változik. Így  például, akinek a társasági esemény előtt 10 kontraktus eladási pozíciója volt, az a társasági eseményt követően is 10 kontraktusnyi eladási pozícióval fog rendelkezni, ám például egy lejáratkori teljesítés során nem 10-szer 50 darab, hanem 10-szer 400 darab részvénnyel tud teljesíteni, mivel a kontraktusban levő részvények darabszáma 50-ről 400-ra nő.

A fő mutatókat nem érinti

Amint arra az általunk korábban megkérdezett szakértők rámutattak, egy részvényfelaprózás nem érinti a vállalat fő mutatóit, s önmagában ettől nem kellene azt várni, hogy vonzóbbá válnak majd azok a befektetők szemében. Mégis, a gyakorlat azt mutatja, a befektetők rendszerint kedvezően fogadnak egy ilyen társasági eseményt, s a felaprózást követően a részvények rendszerint rövidebb távon felülteljesítik a piac egészét, és ennek alapvetően piaci okai vannak.

A változás elsősorban a kisbefektetőknek kedvező, de pozitívan érintheti a részvények likviditását is, s ezzel megnő az esélye, hogy az árfolyam közelebb kerülhet a "fair" értékhez.

Legutóbb a BÉT vezető részvényei közül a Richter esetében volt részvényfelaprózás 2013 nyarán. Az azt követő egy évben a Richter részvények felülteljesítették a BUX indexet, később azonban már nem volt ez érzékelhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!