Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adósságválság elinflálással történő megoldása miatt a jelenlegi, nulla közeli alacsony kamatok még pár évig maradni fognak a világgazdaságban - prognosztizálta Szabó László, a Concorde Alapkezelő igazgatóságának elnöke a Napi Gazdaság első befektetői konferenciáján.

Szerinte bár a világgazdaság következő öt éve nem lesz sikersztori, a befektetői félelem és mohóság harcában az utóbbi fog felülkerekedni, mégpedig az évi 2-4 százalékos reálveszteséget jelentő nulla kamat miatt. Mindez azt jelenti, hogy a negatív reálkamat fenyegetése a befektetőket a kockázatos instrumentumok felé fogja fordítani. Bár az indexek csúcsközelben járnak, ez a folyamat még nem indult meg, a részvénypiacokból még mindig a rossz kilátású kötvénypiacokba áramlik a pénz. Szabó szerint jöhetnek majd persze piaci korrekciók, amikor a félelem lesz erősebb a mohóságnál, ám ezeket az eséseket meg kell venni.

Magyar állampapírt és bankbetétet, külföldi részvényt

A nulla körüli globális kamatkörnyezet közepette a forinttal 7-9 százalék érhető el - hívta fel a figyelmet Fellegi Tamás, a Bárki lehet tőzsdés című könyv szerzője. Ha a magyar állam mást nem is tesz, a magas kamattal járó pilótajétékot tovább játszhatja, aminek két kimenetele lehet hosszabb távon: erodálódhatnak a kamatok vagy a görög típusú csőd üthet be. Rövid távon utóbbi forgatókönyvtől nem tart Fellegi, így javaslata szerint aki a következő 1-3 évben nyugodtan akar aludni, tartson magyar állampapírt. Az éberség persze fontos, hogy ha mégis beüt a krach, idejében ki lehessen szállni ezekből az instrumentumokból is - tette hozzá. Aki optimista és arra számít, hogy végül normalizálódik az ország helyzete, azaz cseh vagy lengyel szintre süllyed a kamat, az megkockáztathat hosszabb távú állampapírt is, mert akkor végül árfolyamnyereségre is szert tehet. Mindemellett érdemes vadászni a banki 8 százalékos betétakciókra is, de fontos az apróbetűs rész tüzetes átolvasása.

Tarthatja magát a forint

Szalma és Fellegi egyetértett abban, hogy a forint drámai zuhanására nem kell rövid távon számítani, mert ha a piaci hangulat romlása 300 fölé is kergetné az euró árfolyamát, a kormány egy gyors IMF-megállapodással rendezné a helyzetet.

Ami a tőzsdét illeti, Fellegi szerint a vezető hazai részvényeket a gazdaságpolitika iránti bizalmatlanság és a különadók jelentette bizonytalanság is sújtja. Ez a Richterre ugyan kevésbé vonatkozik - ez meg is látszik azon, hogy a mindenkori csúcshoz relatíve közel van az árfolyam -, ám ez nem jelenti azt, hogy a gyógyszerpapír különösen jó lehetőséget kínálna.

Ami a külföldi részvénypiacokat illeti, alapvetően a két tőzsdeindexre, a DAX-ra és az S&P-500-ra kell figyelni Fellegi szerint. Aláhúzta: bár mindenhol a válságról szólnak a hírek, ez a két mutató közel jár mindenkori csúcsához. Amint beáll egy olyan új egyensúly, ahol már nem lesz kezelhetetlen az államadósság, beindulhat az újabb növekedés a gazdaságban, ami egy tőzsdei hosszútávú emelkedő trendben is megjelenhet.

Fellegi azt jósolja, hogy 2017-2020 táján új tetőkhöz érhetnek a tőzsdék, amit tízéves folyamatos emelkedés követhet, amelynek során az indexek értéke többszöröződhet. Bár most nem merne részvényvásárlásra buzdítani, Fellegi szerint ha azt látjuk, hogy a legnagyobb tőzsdeindexek új csúcsra érnek és ott legalább fél évet el tudnak tölteni, megkockáztatható, hogy új növekedés kezdetének vagyunk tanúi, ahol érdemes lehet a legjobb papírokból, indextermékekből bevásárolni.

Mikor vegyünk magyar állampapírt?

Összehasonlítva a régiós országok államkötvény-hozamait, az látszik, hogy nagyon magas árat fizetünk azért, mert az ország és az állam el van adósodva, és helytelen makrogazdasági politikát folytattunk - fogalmazott Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Szerinte a jelenlegi 8-9 százalékos magyarországi hozamkörnyezet megfelelően tükrözi a kockázatokat, a hozamok azonos valószínűséggel mozoghatnak mindkét irányba.

Jótanácsok, röviden

  • Ami a részvénypiacokat illeti, inkább a nemzetköziek felé érdemes tekinteni, a hazai papírokat most nem nagyon kell bolygatni, míg kötvénybefektetés vagy bankbetétek terén - rövid távon - a magyarországi lehetőségek a vonzóak. (Fellegi Tamás)
  • Fontos tisztázni, mi a befektetés célja (vagyonmegőrzés, spekuláció, stb.) és ne vásároljunk olyan instrumentumot, amit nem értünk, nem tudjuk, hogy micsoda. (Ádám Zsigmond tőzsdei szakíró)
  • Azok tudnak keresni a piacokon, akiknek ez a szerelmük, akik elkötelezettek és akik mindezt nem munkaként, hanem szórakozásként élik meg. Ha valaki a nehezen megkeresett családi vagyonát a tőzsdén kockáztatja, az felelőtlen, de tíz százalékkal már el lehet indulni - ekkor az az egzisztenciális nyomás is elkerülhető, ami csökkenti a befektetések eredményességét. (Szabó László, Concorde Alapkezelő)

A szakember úgy vélte, az erodálhatja a hozamokat, ha a kormány fenntarthatóan tudja csökkenteni a finansz igényt, ha felgyorsítja a szerkezeti reformokat, ha létrejön az IMF-védőháló, ha a globális kockázati étvágy erős marad és ha nem veszélyeztetik a magyar gazdaságot az eurózóna perifériájáának adósságproblémái.

Szalma szerint elképzelhető, hogy az állampapír-befektetésre a közeljövőben lesz a jelenleginél kedvezőbb beszállási pont is, de a kisbefektetőknek ajánlható az inflációhoz indexált kötvény, ami 4-5 százalékos reálhozamot ígér a következő pár évre.

Tipikus befektetői hibák

Aki a sajtóhírek alapján dönt a befektetéseiről, az már lekésett, minimum egy nappal - hívta fel a figyelmet János Zsolt, az AWD Magyarország vezérigazgatója. A leggyakoribb befektetői hibákról szólva elmondta: állandóan keresik a tutit, sok hozamot kevés kockázattal - ez a garancia utáni vágy vezette a pénzipart oda, hogy a legnagyobb atombombát, a cds-t kitalálta. További tipikus befektetői hiba János szerint, hogy mindenki a tuti trendet akarja felfedezni, miközben akkor, amikor elméletben a legjobb volna befektetni - azaz a piaci zuhanások idején -, mindenki menekül, vagyis nem képesek az anticiklikus magatartásra. A szakember emellett azt is jellemző befektetői hibának tartotta, hogy nincs megfelelően diverzifikálva a portfólió, vagyis úgy szétosztva az eszközök széles köre között, hogy ne kelljen veszteséget realizálni.

Az anticiklikus befektetések kapcsán Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője megjegyezte: az igazi tőzsdés tudja hogy a zuhanásban kellene venni, de ilyenkor más befektetései is bukóban vannak, azaz nincs a bevásárláshoz mobilizálható tőkéje.