Nem jó hulló kések közé nyúlni, mert az ember könnyen megvághatja a kezét - vélik a Wall Streeten a nagy tőzsdei esésekről. Ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint ennek ellenére most, a múlt heti nagy esések után lehet érdemes vásárolni az európai tőzsdéken, mivel év végére ennél jóval magasabban járhatnak majd a részvényárfolyamok.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga szerint év végén pénteki záróárához képest 23 százalékkal áll majd magasabban a vezető európai részvényeket tömörítő Stoxx Europe 600-as részvényindex. A régióban egyik legjobban bízó befektetési bank, a UBS szerint a mutató a mostani szintekről 28 százalékot emelkedhet, s ez már a bank lefelé módosított előrejelzése.

Az eredeti árfolyamcélunk az indexre egy kissé optimista volt  - mondta a hírügynökségnek Karen Olney, a UBS vezető részvénystratégája, miután 435 pontról 400 pontra módosították az index év végi értékére adott előrejelzésüket.

Ugyanakkor szerinte a jelenleg 320 pont körül járó indexérték már olyan piaci helyzetet takar, amikor már igazán érdemes lehet vásárolni. A piac most olyan helyzetben van, hogy lefelé sokkal kevésbé kell aggódni, mint felfelé. Azaz annak kisebb kockázata, hogy valamit veszünk és bukunk rajta, mint annak, hogy lemaradunk a jó vételekről - mondta Olney. A befektetők lehet, hogy úgy érzik, a piacok betegek, de ez nem tart majd örökké.

Nem árt megjegyezni, hogy az idei áresés a legpesszimistább stratégát is meglepte az európai tőzsdéken. Ennek hatására egy kivételével az összes, Bloomberg által követett elemző idén már lefelé módosította a Stoxx Europe 600-as részvényindex év végi értékére adott előrejelzését.  Ezek átlaga most 384 pont.

Olney optimista forgatókönyve szerint a piacot aggasztó problémák szép sorjában megoldódnak. Az ECB helyreállítja a bizalmat az európai bankszektorral kapcsolatban, az olaj árfolyama lassan megfordul, s a vállalati eredmények az európai cégeknél átlagosan 8 százalékkal emelkedhetnek. A UBS szakértője ezzel a piac által vártnál kétszer nagyobb eredménynövekedési ütemre számít.

Persze van olyan is, aki óvatosabban áll a piachoz. Jesper Lawler, a CMC Markets szakértője szerint például igencsak kétséges, hogy az ECB idén is akkora támogatást tudna nyújtani az európai részvényárfolyamoknak, mint tavaly. Szerinte a tavaly év eleji jó szereplésben ez nagyon szerepet játszott, azonban fel kell ismerni, hogy ez már többé nincs így.

Jelenleg a nagy bankok közül a legoptimistább a Société Général az európai tőzsdékkel kapcsolatban. Ha igazuk lesz, akkor a Stoxx 600-as index tavaly április csúcsa fölé emelkedhetne év végére, s a jelenleginél 36 százalékkal magasabb szintre juthatna. S ebben valóban hisznek a francia banknál. Charles de Boissezon, a Société Générale vezető európai részvénystratégája szerint a befektetők részéről jelenleg az európai fellendülés masszív félreértelmezése folyik. Rámutatott, hogy a jegybanki lazításokat eddig mindig komoly piaci fellendülések követték, épp ezért komoly kockázata van most az eladási pozícióknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!