A világ legnagyobb kötvénybefektetőjének számító Pacific Investment Management szakértőnek megvan a véleményük arról, hogy mit fog vásárolni az ECB, ha kiterjeszti kvantitatív lazítási programját - írja a Bloomberg. Bár Mario Draghi ECB-elnök szeptember 23-án még arról beszélt, hogy túl korai lenne megítélni, hogy a gazdaság gyengélkedése szükségessé teszi-e a további monetáris politikai lépések megtételét, a Bloomberg felmérése szerint a befektetők többsége arra számít, hogy az újabb lazításra még jövő június előtt sor kerül.

Az ECB már így is jelentősen kibővítette azon eszközök körét, amiket a bank vásárolhat kvantitatív lazítási programja keretében, most már vevőként jelentkezhetnek az államilag garantált vállalati kötvények piacán, s egy-egy államkötvény sorozatból az eredetileg elképzeltnél nagyobb mennyiségben is vásárolhatnak.

A legértelmesebb dolog, amit az ECB tehet egy intervenció során, ha növeli a megvásárolt perifériás államkötvények mennyiségét, akár úgy is, hogy ezt nyíltan felvállalja, miközben csökkenti az alacsony hozamú bundok vásárlását - mondta Andrew Balls, a Pimco befektetési igazgatója a hírügynökségnek. Ez ugyanis sokkal likvidebb és nagyobb piac, mint az európai vállalati kötvényeké - tette hozzá.

Az ECB által megvásárolt államkötvények értéke szeptember végére 51 milliárd euróval emelkedett. Spanyol államkötvényekből immár 54,8 milliárdnyi, olaszból 393, milliárd eurónyi volt ekkor a bank portfóliójában.

A Pimco számításai szerint, ha nem lesz változás a programban, akkor annak végén az ECB az eurózóna GDP-je 11 százalékának megfelelő mennyiségű kötvény tulajdonosa lesz, ez még mindig elmarad a Fed kvantitatív lazítása során elért 25 százalékos, illetve a Bank of England 21 százalékos arányától. Ez egyben azt is jelenti, hogy még bőven lehet tere az ECB-nek, ha növelni akarja a programot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!