Az IMF legújabb jelentése a világgazdaság lassulását vetíti előre, de nem csak az euró zónában várható visszaesés, hanem Kínában is láthatóak a gondok. A nem túl kedvező kilátások mellett a jelen eseményei sem adnak okot optimizmusra: a spanyol, de főleg a görög helyzet alakulása ismét a kockázatvállalás csökkentésére készteti a piacokat - véli Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője.

Egyre több nyilatkozat, előrejelzés jelenik meg ugyanis a görög program csúszásáról, mivel a költségvetési folyamatok nem a vártnak megfelelően alakulnak, és az ország még ötéves távlatban sem lesz képes elérni az államadósság előzetesen vállalt csökkentését. Bár az ECB által bejelentett OMT program hatására csökkentek a bajban lévő országok kötvényhozamai, a
program keretében tényleges lépés eddig nem történt.

A részvétel feltételei ismertek, de az arra leginkább rászoruló Spanyolország egyelőre nem akar pénzügyi segítségért folyamodni, habár ez nyugtatólag hatna a piacokra. A borús hangulatban a tőzsdék is estek, és az euró is az 1,2835-ös szintig gyengült. Délutánra ugyan egy kicsit oldódott a hangulat, és mivel az amerikai börzék nulla körül nyitottak, így 1,29-eg visszakorrigált az euró árfolyama.

A forint nagyon nyugodtan vészelte át a napot, különösebb kilengés nélkül délutánra 282 közelében kereskedtek az euróval. A dollár egysége 218,80 forintba, a franké 233 forintba került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!