Ahogy az december elején lenni szokott, a nemzetközi pénzügyi sajtó és a brókercégek hírlevelei meglehetősen gyakran megemlékeznek a rejtélyes Mikulás-rallyról, ami miatt sokan a tőzsdei árfolyamok év végi emelkedését várják. A különböző meghatározások szerint Mikulás-rallynak lehet hívni a tőzsdék decemberi kedvező teljesítményét, szűkebb értelemben pedig azt a tendenciát, amely szerint állítólag karácsony és az év utolsó kereskedési napja között rendszerint emelkednek az árfolyamok a tőzsdéken.

A jelenségben hívők szerint ezt több ok is magyarázhatja. Az egyik teória az amerikai befektetők adóoptimalizációs részvénytranzakcióival indokolja, miért is kellene év végén jobban szerepelniük a részvényeknek. A másik koncepció értelmében a nagy befektetők év végi kirakatrendezése húzhatja fel az árakat, a harmadik elmélet szerint ebben az időszakban rendszerint kedvezőbb híreket tesznek közzé a vállalatok, de van aki az év végi bevásárlási hajrával magyarázza a dolgot.

Meglepőek a hosszú távú statisztikák

Az igazság azonban az, hogy a december hónap egyáltalán nem nevezhető kiemelkedőnek a részvénypiacon, ha a hosszabb távú statisztikákat nézzük. Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője szerint a Dow Jones Industrial Index 1896-os megalkotása óta az index átlagosan 3,1 százalékos emelkedést produkált a hónap során december elsejétől a hónapon belül elért csúcsáig számolva.

Ezzel a december csak a kilencedik az összes hónap közül, ha a teljesítményt így számoljuk, s a decemberi rallyk átlaga még az összes többi hónap 3,4 százalékos értékét sem éri el - írja Hulbert.

Akkor sem találunk kiemelkedő teljesítményt statisztikailag, ha nem a hónap elejét, hanem a hálaadás és a karácsony közötti időszakot nézzük.

Karácsonykor azért mégis van mozgás

Igazán kiemelkedő hozamot csak karácsony környékén lehet találni. A részvényárfolyamok ugyanis december 23-től az újév első két kereskedési napjának a végéig valóban többségében emelkedni szoktak, az indexek ebben a periódusban átlagosan 1,7 százalékos pozitív hozamot produkáltak ebben az időszakban, s az esetek 77 százalékában zártak magasabban az időszak végén, mint az elején.

Az idén azonban romlottak az esélyek. Sam Stowall, az S&P Capital IQ szakértőjének elemzése szerint az idén októberben történt hatalmas emelkedés erősen lefelé módosítja egy év végi rally valószínűségét. Vizsgálata szerint, 1945 óta, a mostanihoz hasonló emelkedések idején, az év utolsó két hónapjának teljesítménye rendszerint kedvezőtlenebb lesz.

Nem érdemes rohanni vásárolni

Ha azonban mégis elfogadnánk, hogy Mikulás környékén emelkedésre kell számítani a vezető tőzsdéken, Budapesten ez a jelek szerint nem nagyon igaz. Az ezredforduló óta a BUX index átlagos teljesítménye számításaink szerint mindössze 1,3 százalékos volt, ami nem tekinthető átlagon felülinek. A karácsony- és év vége közötti időszakban fél százalék volt az átlagos indexemelkedés mértéke. Hosszabb távon egy kicsit kedvezőbb lenne a kép, az 1997-es ázsiai, s az 1998-as orosz válságot követő emelkedés egy döntő része ugyanis december hónapra jutott. Ennek ellenére ez még nem az a statisztikai adat, amely alapján rohanni kellene vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!