Véleményünk szerint idén a forint az euróval szemben komoly kilengések mellett a 295 forintos szint felett tartózkodhat, a japán jen a dollárral szemben a 107-es szint körül lehet, míg az euróval szemben a japán deviza a 138-as szint körül mozoghat - adott prognózist Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A magyar blue chiepk közül csupán a Molt javasolják vételre, a többi háromra semleges ajánlást adnak. Az OTP-nél nem látjuk a fundamentálist javulást, a nagy kérdés, hogy mi lesz a sok céltartalékkal, a nyár elején várható változás a devizahitelesek ügyében - fogalmazott Kuti. A Molnál viszont lejjebb jöttek az eredményvárakozások, zajlik az INA-ügy. Kuti várakozásai szerint az INA-konfliktus idén rendeződhet: ha végül eladás lesz, a befolyó pénz befektethetik, ha nem, jöhet a INA fejlesztése.

Le kell ülni a gazdasági szereplőkkel

Az áprilisi országgyűlési választások nyomán feles többséggel, de maradhat a jelenlegi kormány hatalmon - mondta Szántó András, az Equilor lakossági üzletág igazgatója a jelenlegi várakozások alapján. Véleménye szerint a kétharmad megismétlése hozna csak átmeneti forintgyengülést, a markánsabb politika esélye miatt. Nagy kérdés az is, hogy a régi-új kormány hogyan kommunikál majd a gazdasági szereplőkkel, amely bevonása szükséges a kormányzati célok eléréshez - véli az igazgató. A távközlési és a pénzügyi szektoradó valószínűleg nem tűnik el, míg a devizahiteles-mentés csak a nyáron várható. Egyelőre talány, hogy valóban magyar kézbe kerül-e néhány nagy, külföldi tulajdonú kereskedelmi bank, illetve erre hogyan reagálnának a magyarországi vállalati ügyfelek (bankváltás).

Volatilitás és rekordgyengülés jöhet a forintpiacon

Az országgyűlési választások után hagyományosan volatilissé válik a forint - hívta fel a figyelmet Szántó. Kérdésnek tartja azt is, hogy a 2014 végére várhatóan 2,5 százalékra csökkenő magyar alapkamat elég lesz-e arra, hogy ellensúlyozza a kockázatot. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a külföldi szereplők elkezdenek kivonulni a magyar piacról. Mindezek miatt 2014 igen turbulens lehet, akár eddig soha nem látott szintre is kerülhet a forint az euróval szemben - az egyelőre nem látszik, hogy ez a rekordszint a 320-as vagy a 340-es szint körül lehet. Ez a helyzet természetesen kamatemeléssel is együtt jár majd - fogalmazott Szántó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!