Az elmúlt napokban megnőtt a volatilitás az amerikai részvénypiacon, s a viszonylag csendes emelkedő időszakot követően nagyon úgy tűnik, beköszöntött a korrekciós fázis. A vezető indexekben egyelőre csak rövid távú indikációs erővel bíró trendfordító alakzatok tűntek fel, azonban ahhoz, hogy medvepiac kialakulásáról lehessen beszélni még nem eléggé meggyőzőek a fejlemények.

Az alábbiakban néhány klasszikus technikai elmélet alapján foglaljuk össze, hogyan alakulhatna ki a mostani korrekcióból egy nagyobb mélyrepülést is előrejelző medvepiac az amerikai tőzsdéken, szándékosan leegyszerűsítve a grafikonokon és a piacokon megfigyelhető fejleményeket.

A Dow Jones Industrial index szerdai esésével egy kialakult fej vállak szerű alakzat nyakvonalát törte le 16  940 pont körül. Az alakzat nem volt tökéletes, mivel ez a formáció általában törekszik a szimmetriára, a mostaninak a bal válla eléggé elnyújtott, azonban karakterisztikája elég meggyőző ahhoz, hogy el lehessen fogadni célnak a hagyományosan az ebből az alakzatból számolt árfolyamot. Ez esetben figyelembe véve a 17 350 pontos napon belüli csúcsot azt lehet sejteni, hogy az index a lejtmenetben elérheti a 16 530 pontot. A tegnapi kereskedésben 16 674 pont volt a fordulópont.

Dow Jones Industrial
Kép: Napi.hu

A Dow Jones Transportation index hasonló képet mutat, itt a nyakvonal letörésére 8380 pont körül került sor. Az ebben az indexben kirajzolódott alakzat csúcsát 8714 pontnál találjuk, így a célár néhány ponttal 8050 pont alatt található. Itt sem lenne meglepő, ha a következő napokban-hetekben teljesülne a további csökkenést előrevetítő célár.

Dow Jones Transportation
Kép: Napi.hu

Ha a két Dow indexek nézzük, akkor egy további eséssel már meglehetősen közel kerülnénk ahhoz a ponthoz, amely jelenleg kritikusnak tekinthető a Dow elmélet szempontjából. A Dow Jones Industrial indexnél ugyanis 16 370 pontnál, a Dow Jones Tranportation indexnél pedig a grafikon alapján pedig 7980 pontnál (plusz-mínusz néhány pont) található az az utolsó mélypont a grafikonon, ahonnan a mutató új csúcsra tudtak kapaszkodni. Ezek a grafikonokon jelenleg erős támaszként értelmezhetőek. Egy jelentősebb ez alatti zárás azt jelentené, hogy megtörik a két indexben évek óta tapasztalható magasabb csúcsok és mélypontok trendje, s nagy esély van egy medvepiac kialakulására. Egyben a két alj eleste klasszikus Dow-elmélet eladási jelzést is jelentene.

Így ha valaki hosszabb távú részvénybefektetésekben ül, akkor - ha bonyolultabb technikai eszközöket nem is vesz figyelembe döntéseinél - a két indexet érdemes lehet figyelemmel kísérnie, nem törik-e át lefelé a kritikus szinteket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!