Megerősítette hétfőn az OTP Bank 3-as szintű támogatási besorolását a Fitch Ratings, az OTP orosz érdekeltségének "BB" szintű, stabil kilátással ellátott hosszú futamú osztályzatával együtt. Az orosz OTP-leánybank ún. "életképességi" besorolását viszont "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz"-ra rontotta. (Ez utóbbi mutató azt tükrözi, hogy a hitelminősítő miként ítéli meg az adott bank képességét a folytatólagos tevékenységre és a csőd elkerülésére.) A rontást az indokolja, hogy a bank egyre nehezebb működési környezetben tevékenykedik, ami a vártnál nagyobb hitelveszteségekben, és a további veszteségekkel szembeni ellenállóképesség markáns gyengülésében is megmutatkozik. Az orosz OTP-leánybank lakossági hitelportfóliójában a 90 napnál hosszabb ideje lejárt nem teljesítő kinnlevőségek aránya is meredeken megugrott 2013 első kilenc hónapjában, 18,2 százalékra a tavaly mért 12,5 százalékról. Ez az orosz piacon működő más bankokénál nagyobb veszteség, és szűk mozgásteret hagy a további eszközminőség-romláshoz - áll a Fitch elemzésében.

Az anyavállalat, az OTP Bank támogatási osztályzatának megerősítését a Fitch Ratings azzal indokolta, hogy a magyar kormány szükség esetén valószínűleg jelentős készséget mutatna a bank támogatására, tekintettel az OTP rendszerszintű fontosságára a magyar bankszektoron belül. A Fitch ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy az OTP Banknak rövid és középtávon ilyen segítségre lenne szüksége.

Az OTP orosz érdekeltségének megítélését nemrég a Moody's Investors Service is rontotta, szintén a leánybank lakossági hitelágazatának folyamatosan emelkedő hitelkockázataival indokolva a lépést. Októberben azt közölték, hogy a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról az orosz OTP-érdekeltség "D mínusz" szintű egyedi pénzügyierő-besorolására érvényes kilátást. A Moody's indoklása szerint a lépés tükrözi a cég azon várakozását, hogy a fogyasztói hitelüzletág folyamatosan erősödő hitelkockázata az eddiginél is nagyobb nyomást gyakorol az orosz OTP-leánybank eszközminőségére és nyereségességére.

Nem befolyásolják a Mol befektetési ajánlású, negatív kilátású "BBB mínusz" adóskockázati osztályzatát a magyar olajipari cég nemrégiben bejelentett északi-tengeri akvizíciói - közölte a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a Mol adósprofiljának megítélésében ennél fontosabb a horvát INA olajcégben meglévő érdekeltség jövője, tekintettel a Mol és a horvát kormány között kialakult feszültségre. Amint arról beszámoltunk, a Mol a múlt hét végén jelentette be a Budapesti Értéktőzsdén, hogy részvény-adásvételi szerződést kötött a norvégiai központú Wintershall Norge AS céggel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről az Északi-tenger brit szektorában.

A Mol-akvizícióval kapcsolatos elemzői értékeléseket itt olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!