BUX
38587

Így lehet keresni a nagy adótrükkel egy rakás pénzt

A Wall Street nagy befektetési bankjai elkezdték venni azokat a cégeket, amelyek effektív adókulcsa magas. Így készülnek a nagy amerikai adóreformra, szerintük ugyanis ezek a részvények lehetnek majd emiatt felülteljesítők.

Lovas-Romváry András, 2017. október 2. hétfő, 16:59

A Wall Street nagy befektetési bankjai elkezdték a felkészülést arra az esetre, ha sikerülne megvalósítani Donald Trump adócsökkentési terveit. Elkezdték felvásárolni az olyan cégek részvényeit, amelyek effektív adókulcsa a legmagasabb. Az adócsökkentésből ugyanis véleményük szerint ezen társaságok profitálhatnak majd a legtöbbet - írja összefoglalójában a Financial Times.

A Goldman Sachs és a Deutsche Bank elemzői is publikáltak egy listán, amelyen azon cégek részvényei szerepeltek, amelyek a legtöbb adót fizetik, s amelyek épp emiatt jelentősen profitálhatnak egy esetleges adócsökkentésből. Ezek jellemzően energetikai, közszolgáltató és tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek. Ezek a részvények az elmúlt időszakban alulteljesítették a piacot.

A Goldman Sachs listáján olyan cégek részvényei is szerepelnek, mint az S&P Global, a Visa, a Gap és a Monster Beverage. A Deustche Bankén ott van a Hilton Worldwide, a Comcast és a Macy's is.

Mint ismert, a Trumpék javaslata szerint az amerikai társasági adókulcs 35 százalékról 20 százalékra csökkenne, valamint lenne egy egyszeri "hazahozatali adó" amellyel a cégeket bátorítanák külföldön tartott pénzvagyonuk hazahozására. Ha ez utóbbi megvalósulna, akkor megvan az esélye, hogy a cégek ennek az összegnek egy részét osztalékként kifizetnék részvényeseiknek - írja a brit pénzügyi napilap.

A Goldman Sachs szakértői szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül az 50 legnagyobb effektív adókulccsal rendelkező cég részvényei átlagosan 11,6 százalékkal teljesítették alul a legalacsonyabb adókulccsal rendelkező 50 cég részvényét a december-augusztusi időszakban. Ugyanakkor az elmúlt héten már fordult a kocka, s a nagy adókulcsú cégek szerepeltek 2,5 százalékkal jobban.