Ahogy azt várni lehetett, az euró gyengülésnek indult a főbb devizákkal szemben. Ennek megfelelően változott a forint árfolyama is a kora reggeli órákban.

Az euróval szemben reggel 8 óra körül volt egy kis kilengés, a devizapár kurzusa 309,67 és 310,03 forintos sávban mozgott, de még ezzel együtt is a 309,87 forint körül ingadozik az eruóárfolyam.

A dollárral szemben egyértelműbb gyengülés indult, a dollár/forint kurzusa a reggeli órákban 260,06-ig emelkedett, fél kilenc körül 259,97 forintnál adták a zöldhasút a bankközi devizapiacon. Ez 0,2 százalékos gyengülésnek felel meg a pénteki szintekhez képest.

Hasonló mértékű elmozdulást mutatott ekkor a forint a svájci frankkal szemben is. Az alpesi deviza jegyzése 267,80 forintnál járt és a hajnali-kora reggeli órákban a devizapár kurzusa 267,33 és 267,97 forint között mozgott.

Az euró gyengülésnek indult a dollárral, a svájci frankkal és a fonttal szemben is. A közös uniós pénz a dollárral szemben 0,2 százalékos gyengülésben volt, ez 1,1919 dolláros euróárfolyamot jelentett.

A svájci frank - amely egyes vélemények szerint a német választási eredmények miatti piaci reakcióknak a nyertese lehet - jegyzése szintén 0,2 százalékos erősödést követően 1,1567-nél járt a reggeli órákban.

A fonttal szemben szemmel láthatóbb volt az elmozdulás, 0,5 százalékot erősödött a font az euróval szemben, így egy euróért 0,8791 fontot kellett adni a devizapiacon.

A Financial Times szerint a dollár erősödésével az arany ára 0,3 százalékkal esett, ám ezt annak tudták be, hogy a figyelem középpontjából kikerült az észak-koreai  fegyverkísérletek folytatódása.

Eközben a Brent olajfajta hordónkénti ára öthavi csúcsra, azaz 56,86 dollárra emelkedett pénteken és ehhez képest 56,80 dollárra mérséklődött hétfőn. A WTI olajfajta jegyzése 0,2 százalékos esést követően 50,54 dollárnál járt.

Az állampapírhozamok esetében az amerikai 10 éves kötvények hozama 2,25 dolláron maradt, a 10 éves japán kötvények hozama 1 bázisponttal 0,015 százalékra emelkedett, míg az ausztrál megfelelője szintén 1 bázisponttal 2,795 százalékra ugrott.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!