Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt félév egyik legjobb befektetése volt a tőzsdék világában magyar részvényeket vásárolni. A BUX index szeptember végén kitört évek óta tartó relatív alulteljesítéséből, s úgy sikerült hatalmasat drágulni, hogy eközben a nagy nemzetközi piacokon a részvényárfolyamok alig tudtak emelkedni: a DAX index alig 5 százalékot drágult, miközben a BUX index 28 százalékot emelkedett. Most akár újabb löketet is kaphat a budapesti csoda, ha sikerülne a németeknek kikeveredniük saját medvepiacukból.

Hogy megértsük miért, először érdemes megérteni, mit jelent a technikai elemzés által használt relatív erő mutató. Ez egy egyszerű hányados, amely két termék, vagy index árfolyamának egymáshoz viszonyított alakulását hasonlítja össze. Ebből a mutatóból ugyanúgy lehet grafikont készíteni, amelyen ugyanúgy érvényesülnek a technikai elemzés alapvető törvényszerűségei. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az árfolyamok mozgása rendszerint trendekben történik. Az emelkedő trendet emelkedő csúcsok és mélypontok jellemzik a grafikonon, míg a csökkenő trendre ennek ellenkezője igaz. Egy trend meglétét a technikai elemzés szabályai szerint mindaddig feltételezni kell, amíg az ellenkezőjéről egyértelmű jelzés nem érkezik.

Az emelkedő trend csökkenő trendbe fordulására a jel, ha egy korábbi mélypontot alacsonyabb mélypont követ, míg a csökkenő trend emelkedőbe fordulására egy korábbinál magasabb csúcs ad jelzést. Ha egy portfólió menedzsernek döntenie kell, melyik piacra allokáljon tőkét - és ritka módon érti a technikai elemzés által adott jelzéseket - akkor abban az esetben jár el ésszerűen, ha a relatív erő tekintetében a többihez képest felülteljesítő trendben lévő eszközt részesíti előnyben.

Eddig jók voltak a jelzések

Jó példa erre, amit a BUX index euróban mért teljesítményét a DAX indexszel összehasonlító relatív erő grafikon mutat. Ha ez elmúlt 10 év trendfordulóit vizsgáljuk, látjuk, hogy csúcs-mélypont elemzés alapján 2006. március 13-a körül adott jelzést a relatív erő, hogy a magyar piac alulteljesítővé válik. Ez a negatív jelzés egészen 2009 április közepéig érvényben maradt.

BUX/DAX relatív teljesítmény trendfordulói

A BUX index euróban mért értéke 2006. március 13-tól 2009. április 14-ig 83 euróról 42 euróra csökkent. A DAX index ezalatt az időszak alatt 5870 pontról 4557 pontra csökkent. Tehát aki DAX-ot tartott ennyi idő alatt 23 százalékot veszített, míg a BUX indexen közel 50 százalékot. A pozitív trendfordulót újabb negatív trendforduló szigorúan nézve 2010. június 5-én követte. Ekkor a BUX euróban mért értéke 74 euró volt, a DAX indexé 5938 pont. Ez a BUX indexnél 76, a DAX indexnél 30 százalékos nyereség.

A pozitív trendfordulóra egészen tavaly szeptemberig várni kellett. Megítélésünk szerint szeptember 30-án jött el az a pont, amikor nagy bizonyossággal a pozitív fordulatot ki lehetett jelenteni (mint ahogy erre akkor felhívtuk a figyelmet). A BUX index euróban mérve ekkor 66,7 euró volt, a DAX index értéke 9660 pont. Most előbbi értéke 86,46 euró, utóbbié tegnapi záróárral számolva 10046 pont. Ez 29,6 százalékos nyereséget jelent euróban a BUX-on, míg a DAX indexen kevesebb, mint 4 százalékot.

De mi lesz most?

Tavaly szeptemberben, amikor felhívtuk a figyelmet a pozitív trendfordulóra, természetesen a kockázatokat is megemlítettük. A relatív erő mutató nem abszolút értéket mér, hanem az egymáshoz viszonyított teljesítményt. Egy felülteljesítő eszköz esetében, jelen esetben a BUX-nál ez azt jelenti, hogy ha a másik termék, a DAX árfolyama csökkenő trendben van, akkor kevesebbet esik, stagnál, vagy emelkedik, illetve ha a DAX emelkedik, akkor legalább vele együtt emelkedik, vagy annál is nagyobb mértékben.

Jelenleg a DAX index trendje még mindig csökkenő, ezért a felülteljesítésben lévő BUX-tól most annyit lehet elvárni, hogy eső periódusban ellenállóbb legyen, tehát vagy emelkedhet közben, vagy kevesebbet essen, mint a DAX index.

A jó hír az, hogy a DAX index mindössze néhány száz pontnyira van attól, hogy meglehetősen erős jelzést küldjön arról, ki tud szakadni legalábbis középtávú csökkenő trendjéből. Ehhez január végi, 9905 pontos csúcsát kellene vagy a 14 napos volatilitás értékével (192 pont), vagy 3 százalékkal (297,15 pont) átvinnie, lehetőleg felette zárnia. Ez 10 102, illetve 10 202 pontot jelent (az utóbbi hetekben járt már 10 112 ponton is a jegyzés, de akkor a volatilitás 215 pont volt, hogy ezt a zavaró momentumot figyelmen kívül lehessen hagyni, ezért célszerű a 10 202 pontot figyelni), ami fölé ha sikerülne kikeverednie a DAX-nak, normál kereskedési időben, akkor jó eséllyel megfordulhat a német piac csökkenő trendje is. Ez azt jelentené, hogy a BUX index egy olyan periódusban van felülteljesítő trendben, amikor az összehasonlítás alapjául szolgáló vezető piacon is bika az úr.

Csak hogy emlékezzünk, utoljára 2009 tavaszán volt ilyen helyzet, egy hónappal a BUX alulteljesítés megfordulása után, 2009 május 5-én adott ilyen típusú trendfordító jelet a DAX. Akkor abszolút értelemben (pontban) egy év alatt 13 739 pontról 23 207 pontig menetelt a BUX, közel 70 százalékot, míg a DAX "csak" 20 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!