Közzétette az Európai Bizottság az Apple adózási szokásaival kapcsolatos vizsgálatainak megállapításait, ami akár súlyos következményekkel is járhat a vállalatra nézve. Az Európai Unió versenyhatósága az Apple Írországgal kötött adómegállapodásait vizsgálta 20 évre visszamenőleg, mivel a társaság még a híresen alacsony ír társasági adóhoz képest is kevés adót fizetett be, hiszen mindössze 2 százalékra rúgott az adókulcsa.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az amerikai technológiai cég illegális állami támogatásban részesült az ír kormányzattól az adókedvezmények miatt. (Az Európai Unióban tiltottak az olyan állami támogatások, amelyek torzítják a versenyt. Annak idején a Malév esetén is hasonló megállapításra jutott a Bizottság, ami végül a légitársaság leállásához vezetett, hiszen milliárdokat kellett volna visszafizetnie). Azt még nem tudni, hogy mi lesz az "Apple" büntetése, ez még hónapok kérdése lehet, de előfordulhat, hogy dollármilliárdokat kell majd kifizetnie a be nem fizetett adók helyett. A tétel jelentős lehet, hiszen az Apple Amerikán kívüli kereskedelmének nagy részét az írországi leányvállalatok bonyolítják le.

Az Európai Bizottság most további dokumentumokat vár Írországtól, mielőtt törvényi erőre emelkedő döntést hozna - írja a Reuters. Nem csak az Apple-nél vizsgálódtak az Európai Unió versenyhatósági szakértői, de a Starbucksnál is vizsgálódnak. Különösen az úgynevezett "transzferárazás" van a fókuszban, ami egy olyan adóelkerülési praktikát jelent, amikor is a cég a leányvállalatainak jóval magasabb áron értékesít termékeket, így a profitot az alacsonyabb adókulcsú országokban mutatják ki.

Az Apple azt állítja, hogy nem kapott Írországtól semmiféle kedvezményt, pont ugyanúgy vonatkoznak rá is a helyi adótörvények, mint bármelyik másik cégre. Hozzátette, hogy amióta piacra dobta az első iPhone-t, azóta tízszer annyi adót fizetett Írországban.

Nem csak Írországban, de az Egyesült Államokban is kérdőre vonták az Apple-t adófizetési gyakorlata miatt, azzal gyanúsították, hogy 2011-ben 3,5 milliárd dollárnyi, 2012-ben pedig 9 milliárd dollárnyi adót került el.

Az Apple 164 milliárd dolláros készpénzállományából 138 milliárd dollárt tart a külföldi leányvállalatainál. A cég effektív adókulcsa 26%, miközben az Egyesült Államokban 35% a társasági adókulcs.

 

Hogy kerüli el az adót az amerikai cégek?

Az Egyesült Államokban kifejezetten magas, 35%-os adókulcs sújtja a vállalatokat, így a komoly profitot és készpénzt termelő cégek keresik a kiskapukat az adóoptimalizálásra.

A legismertebb ilyen adóoptimalizálási taktika a dupla ír - holland szendvics néven ismert. Ezt alkalmazza például a Google is. Az európai tevékenységekből származó bevételetek az ír leányvállalathoz, a Google Irelandhoz futnak be, ahol a legalacsonyabb a vállalati adókulcs Európában (mindössze 12,5%). A Google ír leányvállalatától a pénzek egy holland céghez, a Google Netherland Holdingshoz kerülnek, kikerülve így az írországi adófizetés egy részét. Végül pedig a holland cégtől, amelyet olyannyira csak erre a célra tart fenn a Google, hogy még alkalmazottja sincsen, a Google másik ír leányvállalatához, a Google Ireland Holdingshoz futnak be a bevételek jogdíjak formájában, ami viszont már az adóparadicsomként ismert Bermudákon adózik.

Az amerikai vállalatoknak nem kell kifizetniük a 35%-os adót a külföldi tevékenységekre addig, amíg nem hozzák haza a készpénzt, ez pedig arra ösztönzi a vállalatokat, hogy az offshore számlákon hagyják a pénzüket. A technológiai vállalatoknál különösen nagy a súlya a külföldi profitoknak, ugyanis bevett szokás, hogy a szabadalmakat és a különböző szellemi termékeket alacsony adózású országokba helyezik át.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!