Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legjobb befektetési lehetőséget talán a japán részvények jelenthetik jövőre - vélik a Goldman Sachs elemzői. Éves előrejelzésük szerint 2014 végéig a japán Topix részvényindex 18 százalékkal emelkedhet, míg az S&P 500-as indextől mindössze 3 százalékos erősödést várnak. Az államkötvények hozamai eközben emelkedésnek indulhatnak, legyen szó akár az Egyesült Államokról, Németországról, vagy Japánról, miközben a globális növekedés erősebbé válik. Az elmúlt időszakban nagyot eső nyersanyagok viszont nem drágulnak majd.

A Bloomberg beszámolója szerint a befektetési bank elemzői arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság az ideihez hasonló ütemben bővülhet, az eurózóna és Japán pedig az alacsonyabb energiaárakból és a hitelpiacok megnyugvásából profitálhat. Az amerikai növekedés nagyobb lehet az európainál.

Azt gondoljuk, hogy az eurózóna számára valós veszélyt jelent egy gazdasági visszaesés kockázata. Eközben nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a piaci árazások tükrözik az amerikai gazdaság növekedési potenciálját az előttünk álló időszakra. A fontos befektetési eszközök közül szerintünk még mindig a részvények várható hozama tűnik a legattraktívabbnak, különösen az államkötvényekkel összehasonlítva - írják a befektetési bank szakértői.

Idén az amerikai részvénypiac áremelkedése nagyobb volt, mint a globális piacokon tapasztalt Az S&P 500-as index eddig 11 százalékot emelkedett a japán Topix 7,4 százalékot, a Stoxx Eurpe 600-as index pedig 3,2 százalékot. Ez a tendencia jövőre megfordulhat. A Fed várhatóan szigorítani fog, míg az európai és a japán jegybank monetáris ösztönző lépéseinek kiterjesztésére készül. Ez oda vezethet, hogy a növekedési különbség csökkenni fog amerikai és a világ többi része között, s a globális részvénypiacok utolérhetik az amerikait - szól a jóslat. Az Eurostoxx index akár 9 százalékkal is emelkedhet.

A Goldman elemzői szerint nagyot nőhet a 10 éves amerikai államkötvények hozama is, a jelenlegi 2,35 százalékos szintről 2015 végére 3 százalékra. A 10 éves német papíroké 0,8-ról 1,25 százalékra kúszhat fel, a japánoké 0,5 százalékról 0,8 százalékra.

Az amerikai dollártól további erősödést várnak a többi vezető devizával szemben, 2015 végére az euró dollár keresztárfolyam 1,15-ig süllyedhet, míg a dollár/jen a 130-as szintet is elérheti.

Erős a meggyőződésünk, hogy a dollár erősödése hosszabb folyamat lesz és 2015 után is folytatódik. Az euróval szemben 2017 elérheti a paritást, míg a dollár/jen ezen az időtávon 140-re is emelkedhet. - mondta Dominic Wilson, a bank elemzője a Bloombergnek.

Az árupiacokon nem várnak jelentős változást a mostani helyzethez képest. A brent hordónkénti árfolyama a jelenlegi szinten stabilizálódhat, 80 dollár közelében, miközben az erősödő dollár tovább nyomhatja lefelé az arany árfolyamát. Ennek unciánkénti árfolyama a mostani 1190 dolláros szintről 1050 dollárig csökkenhet. Az átlag alatti kínálatnövekedés néhány nyersanyag árában azonban emelkedést hozhat, ilyen lehet a nikkel, a cink és az alumínium. A réz viszont várhatóan lemaradó lesz a növekvő kitermelés és a csökkenő kínai kereslet miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!