Hasenstab még a Fed múlt heti kamatdöntése előtt beszélgetett a lap újságírójával, és elmondta: nem érti, miért vesznek egyesek még mindig amerikai kötvényeket. Szerinte a közeljövőben nem fognak emelkedni a kamatok a fejlett világban, de ha ez megtörténik, az fájdalmas lehet a befektetők egy része számára. Az alapkezelő szerint az egész amerikai kötvénypiac egyre jobban hasonlít egy buborékra, ami egyre több embert érint.

A Franklin Templeton jelentős pozíciókkal rendelkezik Írország és Magyarország adósságában, tavaly a piac mélypontján szálltak be ezekbe a papírokba - emlékeztet a lap cikke. Az írek esetében a teljes adósság közel tíz százaléka van Michael Hasenstab kezében, míg Magyarország esetében ez az arány még magasabb. Írország visszatért a piacra, legutóbb ötmilliárd eurónyi devizakötvényt adott el három-négyszeres túljegyzés mellett. Vagyis egy nap alatt nagyobb összeget adtak el, mint a mi teljes pozíciónk. Soha nem lehetünk olyan helyzetben, hogy likvidálják a pozíciónkat, és fontos, hogy mi tudjuk meghatározni, mikor akarunk kiszállni - mondta Hasenstab.

Magyarország kapcsán a Wealth Manager cikke emlékeztet arra, hogy nagyon hasonló sztori, mint Írország, hiszen a piac nem lelkesedik a magyar papírokért, azonban szerintük ez inkább megérzéseken, mint tényeken alapul. Imádom azokat a dolgokat, amiket mindenki utál - mondja Magyarországgal kapcsolatban a Templeton szakembere. Hozzáteszi: Magyarországnak nem a legjobb a sajtója mostanában a pénzpiacokon, de a strukturális reformok szerinte jó úton járnak. Szerinte fontos előrelépések történtek például a munkaerőpiac és az állami kiadások terén, de ezeket a piac nem értékelte kellőképpen.

A magyar kormánynak jelentős többsége van a parlamentben, emiatt fontos reformokat tudnak végigvinni. Más országokban erre nincs lehetőség - emeli ki a befektető. Hasenstab úgy véli, hogy a magyar gazdaság egyre jobban profitálhat versenyképességéből a feldolgozóiparban, például az autóiparban, emellett fontos, hogy erősen kapcsolódik a német növekedéshez.

Hasenstab eredményei között a Wealt manager kiemeli, hogy az elmúlt három évben a Templeton Global Bond Fund 17,97 százalékos hozamot produkált euróban, szemben a benchmarkként használt JP Morgan Global GBI 5,57 százalékos emelkedésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!