Indul a buli Amerikában

A héten elindul a jelentési szezon az amerikai tőzsdei cégeknél. A befektetők azonban kevésbé fognak a számokra figyelni, fontosabbak lesznek a cégek előrejelzései.
Napi.hu, 2017. január 10. kedd, 07:10

A héten már több amerikai nagybank is (pénteken jelent a Bank of America, a Wells Fargo és a JPMorgan) közzéteszi tavalyi negyedik negyedéves számait. A befektetők azonban az elemzők szerint most a szokásosnál kevésbé fognak figyelni a múltbéli adatokra, s inkább arra lehetnek majd kíváncsiak, hogy a cégek vezetősége milyen várakozásokat fogalmaz majd meg az idei kilátásokkal kapcsolatban. Ez azért lehet fontos, mert sok cég számára most van az első lehetőség arra, hogy megfogalmazza véleményét a Trump adminisztráció várható gazdaságpolitikájának becsült hatásairól.

A vállalati profitok szintjén elég rossz évet zárhatott Amerika, a tavalyi második negyedév végéig öt negyedéven keresztül profitrecesszió volt, azaz minden egyes negyedévben alacsonyabb volt az S&P 500-as indexben szereplő cégek összesített nyeresége, mint az egy évvel korábbi. Ennek fő oka az energetikai szektor gyenge szereplése volt az összeomló olajárak nyomán. A fordulópontot a harmadik negyedév jelentette, s ez a negyedik negyedévben folytatódhatott az elemzők szerint. A FactSet adatai szerint az elemzők átlagosan 3,2 százalékos növekedést várnak a vállalati profitokban 2015 utolsó negyedévéhez képest.

A fundamentumok nem túl fényesek

Az év egészét tekintve ez azt jelentené, hogy az S&P 500-as indexben szereplő cégek nyeresége átlagosan mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni 2016-ban. Mindezt egy olyan évben , amikor az index maga 9,5 százalékot emelkedett. Ha az energetikai szektort nem nézzük, akkor már kedvezőbb a kép, az átlagos profitbővülés ezen cégeket figyelmen kívül hagyva 3,4 százalékos lehetett.

Az utolsó negyedév nagy nyertese a bankszektor lehetett. A pénzügyi szektor cégeinek átlagos eredménybővülése 2015 hasonló időszakához képest a Marketwatch összefoglalója szerint elérhette a 13,8 százalékot, azonban ezt az adatot nem árt óvatosan kezelni. A nagy növekedésben ugyanis szerepet játszik az is, hogy a Goldman Sachs és az AIG 2015 végén különösen gyenge negyedéves eredményt ért el. Ha a két nagy pénzügyi cég adatait kivesszük, akkor az átlagos növekedés csak 4,4 százalékos.

Az árazás viszont meredek

A piac mindenesetre ki lehet éhezve a jó hírekre, s arra, hogy megerősítést nyerjen a Trump megválasztása óta lezajlott nagy áremelkedés - hívja fel a figyelmet a Financial Times. Az S&P 500-as index azóta produkált közel 9 százalékos emelkedése során ugyanis az árazás meglehetősen feszítetté vált. Az S&P-as index átlagos visszatekintő, gördülő EPS-ből (egy részvényre jutó eredmény) számolt átlagos P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa a választást megelőzően 19-en állt, ez az érték most 20,5, a legmagasabb a technológiai lufi kidurranása óta. Az előretekintő eredményekből számolt mutató 20 körüli, ami szintén a technológiai lufi óta nem látott érték.

Eközben a brókercégek hivatalos előrejelzési a vállalati profitokra vonatkozóan alig változtak. A 2017-ben várt átlagos nyereség mindössze 0,14 százalékponttal emelkedtek, az energetikai és pénzügyi szektort figyelmen kívül hagyva 0,07 százalékponttal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .