A The New York Times tudósítása szerint az Európai Bíróság várhatóan leghamarabb jövőre hozhat döntést a németek által indított eljárásban, azonban a lap szerint elemzők kiemelt figyelemmel kísérik majd a meghallgatást, s keresik az arra utaló jeleket, hogy a bíróság hogyan viszonyul a keresethez. A meghallgatás, s különösen az annak során a bírók által az érintett feleknek feltett kérdések jelzésértékűek lehetnek a tekintetben, mi a bírák hozzáállása a témához - írta Thomas Harjes, a Barclays elemzője a befektetőknek.

A kereset az ECB 2012-es kötvényvásárlási programjának jogszerűségét kérdőjelezi meg. Ezzel az ECB annak idején azt kívánta elérni, hogy a problémásabb eurózónás tagállamok - Spanyolország, Olaszország és néhány más tagállam - kötvényhozamai ne emelkedjenek tovább olyan szintekre, ahol hosszabb távon már finanszírozhatatlanná vált volna azok adósságuk. Az ECB intervenciójának csak a lehetősége is annak idején elegendő volt arra, hogy lecsillapítsa a befektetői félelmeket, s így magukra a vásárlásokra soha sem kellett sort keríteni. Ennek ellenére a kereset sorsa ismét reflektorfénybe kerülhet, hiszen a jelenlegi piaci várakozások szerint az európai jegybank hamarosan kötvényvásárlási programot indíthat, hogy ezzel stimulálja a gyengélkedő európai gazdaságot.

Az elemzők a lap szerint egyelőre nem várják azt, hogy az ECB számára kedvezőtlen ítélet születne az ügyben, azonban ha mégis, az az egyik fontos eszközétől fosztatná meg a bankot a defláció és a gazdaság gyengélkedése elleni harcban.

A keresetet eredetileg német egyetemi professzorok és 30 ezer állampolgár nyújtotta be a Német Alkotmánybíróságon, ők azt ellenezték, hogy német forrásokat használjanak fel az euró megmentése érdekében. Az Európai Bíróságra a Német Alkotmánybíróság küldte tovább az ügyet.

A németek félelme a kötvényvásárlások finanszírozásával kapcsolatban az, hogy ha a bank rossz minőségű kötvényeket vásárolna ennek keretében, akkor gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül venné át azokat a kockázatokat, amelyeket eredetileg magánkézben lévő társaságok vállaltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!