Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iszlám pénzügyi világban is elismertté váltak az arany és az aranyalapú befektetési formák, miután az arany kereskedésével foglalkozó iparág olyan szabályozást fogadott el, amellyel meg tud felelni az iszlám vallásjog, a sária előírásainak - írja tudósításában a Bloomberg.

A bahreini székhelyű,  Iszlám Pénzügyi Intézmények Elszámolási és Könyvvizsgálati Szervezetének (AAOIFI) bejelentése szerint a szükséges szabályokat november 19-én fogadta el az iparág. Az AAOIFI a szükséges szabályokat a termelők által alapított nemzetközi szervezet, az Arany Világtanács (WGC) segítségével segített kidolgozni a szükséges szabályozást. A WGC szerint az új szabályok bevezetése jelentősen növelheti az arany iránti befektetési célú keresletet, akár évi több száz tonnával is.

Az új szabályok szerint például az világ legnagyobb, aranyfedezetű, tőzsdén jegyzett alapját, az SPDR Gold Trust papírjait minősíthetik "sária-kompatibilisnek" - mondta Mohd Daud Bakar, sária-tudós a dubaji sajtótájékoztatón. Az árutőzsdéken kereskedett határidős aranykontraktusokat viszont nem, mivel azok mögött nincs fizikai arany fedezet - tette hozzá.

Azonnal bejelentjük, ha az SPDR Gold Trust papírjai megkapják a kellő minősítést - mondta Natalie Dempster, a WGC ügyvezető igazgatója a tájékoztatón. Aranyrudak és aranyérmék is megszerezhetik a szükséges minősítést. Egy bank akkor kereskedhet arannyal a szabályok alapján, ha aranyvétel és eladás esetén egy napon belül el tud számolni a vevővel, illetve eladóval, fizikailag is.

Az új szabályok vonatkoznak az ezüst kereskedelmére is - mondta Hamed Hasszán Merah, az AAOIFI főtitkára.

Az AAOIFI közleménye szerint az arany ezzel csatlakozott az iszlám pénzügyekben már elfogadott többi befektetési forma mellé. Ilyenek voltak eddig a részvények, az ingatlanok, az iszlám szabályainak megfelelő kötvények (sukuk), vagy a speciális biztosítások (takaful).

A piacon elérhető sukuk állomány tavaly egyébként 1,4 százalékkal csökkent, miután a maláj jegybank beszüntette rövidtávú sukuk kibocsátási programját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!