Míg a hazai parkett a hosszú hétvégén zárva tartott, a nemzetközi piacokon szorgalmasan dolgoztak a vevők, és tovább repítették a magasba az árfolyamokat. A szünet után látványos résekkel indult a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a vételi erő megérkezett, és egyetlen nap alatt nyolc százalékot emelkedett a BUX. A hétfői robbanást megelőzően az árfolyam egy sávban mozgott 17 500-18 500 pont között. Közel egy hónapig tartó emelkedést próbált kipihenni, a sávozás után a trend folytatódása volt a legvalószínűbb forgatókönyv. Így is történt, arra azonban nem gondolhattunk, hogy egy nap alatt áttöri a 18 500 pontos ellenállást és 19 500 pont környékén zár. A mostanihoz hasonló rést tavaly októberben lehetett látni, csak akkor negatív irányban találkozhattunk ekkora üres térrel. A rés visszatöltése előtt még meghúzhatják felfelé a piacot, és 20 000 pont fölé is szaladhat az árfolyam, ellenállások 20 000 és 21 000 pontnál találhatók. Továbbra is az OTP vezeti a rallyt, az árfolyam tegnap áttörte az 5000 forintos szintet és betöltötte az októberi rést 4935-5190 forint között.






Az OTP is oldalazott az elmúlt hetekben, a hétfői 4550-4831 forintos rés miatt azonban nem alakult ki jó beszállási pont, a sávot szinte teljesen átugrotta. Nagy volatilitás mellett mindenesetre folytatódhat az emelkedés. A Mol szintén réssel indította a kereskedést (13 870-14 050 forint) és áttörte a 14 150 forintos lokális csúcsot. A hét eleji akció sikeres kitörésnek nevezhető, ha nem zár vissza a napokban 14 150 forint alá, akkor folytatódhat az emelkedés. Nem szabad azonban a májusi csúcspontról megfeledkezni, amely 14 800 forintnál található, és szintén gátat szabhat a további erősödésnek. Az ellenállás áttörése azonban akár 16 000 forintig is repítheti.


A többi blue chiphez képest kisebb réssel indította a hétfői kereskedést a Richter, de a nap folyamán behozta lemaradását és új csúcsra emelkedett. Továbbra is egyértelmű emelkedő csatornában araszol felfelé, a következő erős ellenállás 41 500 forint környékén található. Támasz a résnél (36 780-37 005 forint között), alatta pedig 35 500 forintnál látható. A Magyar Telekom sem volt kivétel, rést és új csúcsot láthatunk nála is. A technikai kép felfelé mutat, kisebb korrekciókkal akár a 830 forintos ellenállást is megcélozhatja. Támaszt a rés (714-720 forint) jelent, alatta 660 forintnál található megálló.


Miután az összes nagypapír száguldott, hatalmas emelkedést és új maximumokat lehet felfedezni, nem kizárt, hogy folytatódik az emelkedés. A volatilitás tovább nőhet, komoly csapkodásokra kell felkészülni a közeljövőben.

Rácz Balázs
Erste Befektetési Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!