Szakértők szerint több legyet ütött egy csapásra a január óta hivatalban lévő új argentin kormány azzal, hogy előzetes megállapodást kötött azoknak a hitelezőknek egy csoportjával, amelyek nem mentek bele az ország adósságának korábbi átütemezésébe. A BBC kommentárja szerint az a néhány további befektető, amely még nem állapodott meg a kormánnyal, kénytelen lesz beadni a derekát.

Átkozott keselyűk

A mérleg másik serpenyőjében az üzlet politikai ára található. A korábbi kormány "keselyű alapoknak" nevezte az ellenálló alapokat, amelyek - szemben a hitelezők 93 százalékával - nem fogadták el, hogy csupán követelésük 30 százalékát kapják vissza a 2001-es államcsőd nyomán. Az ellenállás a nemzeti büszkeség része volt, amellyel az ország korábbi vezetése legitimálta magát.

A helyzet rendezése azonban megnyithatja az utat Argentína előtt a szabad kötvénypiacokra, következésképpen a kormány pénzhez juthat kiadásai finanszírozására anélkül, hogy ehhez brutális takarékossági intézkedéseket kellene bevezetnie. Ehhez azonban még szükség van néhány fontos lépés megtételére.

Bőséges aratás

A megállapodás értelmében Argentína 4,65 milliárd dollárt fizet az Elliott Management Corp.-nak és további három hedge fundnak, ám ehhez még parlamenti hozzájárulásra van szükség. Miután Mauricio Marci államfő színes koalícióra támaszkodik, nem egyszerű feladat minden frakció támogatásának megszerzése.

Ha ez összejön, akkor a pénzügyminisztérium bejelentése szerint áprilisban új kötvényt bocsátanának ki, hogy pénzt szerezzenek az egyezségben szereplő korábbi papírok visszavásárlásához.

Az egyezség szerint Buenos Aires az alapok teljes követelésének - amelyben a tőke és a kamat is szerepel - 75 százalékát fizeti ki. A New York-i Torino Capital befektetési bank szerint ezzel befektetésük 10-15-szeresét kapják meg - idézte a Wall Street Journal a társaság adatait. Ezt arra a becslésre alapozhatják, hogy a hedge fundok könyv szerinti értékük ötödén szerezhették meg az argentin kötvényeket.

Az évszázad pere

A szakértők egy része az évszázad pereskedésének tartja az argentin állam és a hitelátütemezést elutasító befektetők csatáját, amely precedenst teremthet. A végeredmény megcáfolta azt az általánosan elfogadott "szabályt", amely szerint a befektetőknek az államcsődök után alig van esélyük viszontlátni a pénzüket.

A kisebbségi kötvénytulajdonosok ezt követően eséllyel szigetelhetik el magukat az általános hitelátütemezési megállapodásoktól, hogy megszerezzék teljes követelésük nagyját.

Az alapok annak köszönhették sikerüket, hogy kötvényeiket olyan jogi feltételekkel vásárolták, amelyek mentesítették a befektetőket a kollektív megállapodásokban való részvételtől. A világon 900 milliárd dollárnyi államkötvényt bocsátottak ki úgy, hogy azokra nem kibocsátó ország, hanem valamilyen külföldi jog vonatkozik. Ennek 20 százaléka mentes a kollektív akciókkal kapcsolatos kötelezettségektől - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adataiból.

Felkészül Venezuela

A hedge fundok és a jogászok most Venezuelára figyelnek, amelynek kormánya fizetésképtelenné válhat. Részben államkötvények, részben az állami olajvállalat, a PdVSA tartozásainak visszafizetése válhat kérdésessé. Ezek egy részét olyan jogszabályok szerint bocsátották ki, amelyek lehetővé teszik a kisebbségi kötvénytulajdonosoknak, hogy ne vegyenek részt a többség és az adós állam hitelátütemezési megállapodásaiban.

A Buenos Aires-i kormány azzal vigasztalódhat, hogy az új kormány törekvéseit kedvezően fogadták a piacok. A tőkebeáramlásnak köszönhetően az argentin tőzsde Merval indexe 12 százalékkal erősödött idén, miközben a világ értékpapírpiacainak többségén a medve az úr. Azok a kötvények, amelyek után az elhúzódó vita miatt évek óta nem fizetnek kamatot, névértékükön forognak. Ez arra utal, hogy vásárlóik szerint növekedni fog értékük, azaz hozamot hoznak nekik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!