A részvények súlyozása a portfóliókban a legnagyobb egy hónapos növekedést mutatta 2011 eleje óta. A felmérésben megkérdezett, összesen 783 milliárd dollár befektetéséért felelős 227 alapkezelő 26 százaléka súlyozza felül portfóliójában a részvényeket, ez 12 százalékponttal magasabb a januárban mért adatnál.

A ciklikus iparágakban aktív társaságok részvényei iránti kereslet nőtt a leginkább, míg a defenzívebb szektorok, a gyógyszeripari és távközlési vállalatok felé csökkentették a szereplők kitettségüket. A felmérésben résztvevők nettó 13 százaléka tart jelenleg több készpénzt a portfólióban, mint a benchmarkja, ez jelentős csökkenés a januári 27 százalékhoz képest.

A megkérdezettek többsége úgy véli, a  globális gazdaság jelenleg növekszik, nettó 11 százalékuk véli úgy, hogy a következő 12 hónapban növekedni is fog. Decemberben még nettó 27 százalék volt azon a véleményen, hogy a globális gazdaság 12 hónapos távlatban zsugorodni fog. A befektetők szerint a globális likviditási helyzet jelentősen javult. A likviditási helyzetet immár nettó 32 százalék nevezte pozitívnak, januárban még nettó 7 százalék vélte úgy, hogy az negatív. Ez a legnagyobb javulás egy hónap alatt a felmérés közel ötéves történetében.

Egyértelmű, hogy a jelenlegi rally a piacokon a javuló likviditási helyzetnek köszönhető, de szerepet játszanak benne a javuló makrogazdasági adatok is - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető globális részvénystratégája. A befektetők jelentősen növekvő kockázati étvágyának a legerősebb jele a megnövekedett érdeklődés a ciklikus szektorok képviselőinek részvényei iránt, s a defenzív szektorokból tapasztalható tőkekiáramlás. A szereplők masszívan építik le alulsúlyozottságukat a bankszektorban, ez leginkább Európára jellemző - jellemezte a helyzetet Gary Baker, a BofA Merrill Lynch vezető európai részvénystratégája.

Nyerőben a feltörekvők

A kockázati étvágy növekedésével a befektetők jelentősen növelték kitettségüket a feltörekvő piaci részvények irányában is. A válaszadók nettó 44 százaléka felülsúlyozta februárban a feltörekvő piaci részvényeket, januárban még csak bettó 20 százalékos volt ez az aránya. Ezzel párhozamosan a nyersanyagok iránti kitettség is nőtt, nettó 10 százalék a felülsúlyozók aránya a januári 5 százalékot követően.

Nettó 36 százalék válaszolta azt a felmérésben, hogy a feltörekvő piacokat az összes többi régiónál jobban felül kívánja a jövőben súlyozni, spt többségük az összes többit inkább alulsúlyozná, beleértve az Egyesült Államokat is.

Szerelembe estek a bankokkal

Az európai befektetők megújuló érdeklődéssel fordultak a hónap során a banki részvények felé, s jelentősen csökkentették extrém negatív kitettségüket a szektor irányában. Az európai befektetők immár csak nettó 12 százaléka súlyozza alul portólióiban a bank részvényeket, januárban még 50 százalék volt ez az arány.

Az autóipari részvények megítélése a legkedvezőbb, az alapkezelők nettó 20 százaléka súlyozza ezeket felül, ez 18 százalékpontos növekedés egy hónap leforgása alatt. Jelentősen csökkent eközben a pénzügyi szolgáltatók és a bányaipari részvények alulsúlyzottsága is.

Az optimizmus felerősödése az alapkezelők Európával kapcsolatos aggodalmainak enyhülésével párhuzamosan történt. Januárban még 29 százalék mondta azt, hogy az eurózóna az általa leginkább alulsúlyozni kívánt régió a befektetési célpontok között, januárban még 29 százalék volt ez az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!