Az olaj árfolyamának március közepe óta tartó emelkedése a jelek szerint nem volt más, mint a korábban az áresésre fogadó hedge fundok hatalmas pozíciózárási hulláma, s ettől az energiahordozó árfolyamának kilátásai nem változtak - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A rally indulása előtt a hedge fundok és más rövidebb távon játszó spekulánsok rekordmértékben halmoztak fel short pozíciókat az amerikai WTI olaj árfolyamához kötött származékos termékekben, ennek mértéke elérte a 209 millió hordónak megfelelő mennyiséget. A március 17-től május 5-ig tartó időszakban az adatok szerint ebből összesen 116 millió hordónak megfelelő mennyiségre zárták ezeket a pozíciókat, így azok nyitott állománya mostanra 93 millió hordónyira esett.

Ugyanakkor ebben az időszakban mindössze 7 millió hordónyi új, áremelkedésre játszó pozíció nyílt, ezzel azok nyitott állománya 2 százalékkal, 388 millió hordónyira ugrott az amerikai Árupiaci és Határidős Tanács (CFTC) adatai szerint. A hedge fundok pozíciózárásainak üteme szépen lekövette az olaj árfolyamának emelkedését, a WTI hordónkénti ára március 18-tól május 6-ig 42 dollárról 62,5 dollárra ugrott. Az is megfigyelhető, hogy a short zárások befejeződésével az áremelkedés is megtorpant.

Az elemzés szerint ez a fajta árfolyammozgás tipikus példája annak, mi történik akkor, ha a befektetői közösség téved,s kénytelen az áresésre játszó pozíciókat likvidálni akkor is, amikor a hosszabb távú trend lefelé tart. A mostani események ellenkezőjét lehetett megfigyelni tavaly május és június között, akkor a hedge fundok rekordmennyiségű, 451 millió hordónak megfelelő vételi pozíciót halmoztak fel, közvetlenül a nagy áresés megindulása előtt.

Hasonló következtetésre jutottak a Goldman Sachs elemzői is friss anyagukban, szerintük az elmúlt két hónap áremelkedése csak egy kisiklás abban a folyamatban, amely a kereslet és a kínálat fundamentumainak megfelelő egyensúlyi, a jelenleginél alacsonyabb árfolyam kialakulásához vezet. Ez ahhoz vezet, hogy rövidebb távon jelentősebb gyengülés is jöhet az olaj árában.

A korábbi, alacsonyabb árak segítették a piacot abban, hogy a keresleti és kínálati oldal ismét egyensúlyba kerüljön, a mostani emelkedést emiatt korainak tartjuk. Az árfolyam túl magas a jelenlegi és a várt jövőbeni fundamentumokat figyelembe véve - írta Damien Courvalin, a Goldman árupiaci üzletágának vezetője a CNBC szerint.

Az ő előrejelzéseik szerint a globális olajpiacon napi 1,9 millió hordónyi kínálati felesleg alakulhat ki, jórészt az iraki, az orosz és a szaúdi kitermelés növekedése miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!