A tőzsdei köröket meglepte a Servier felvásárlási ajánlata, amelyet a felügyelet természetesen még nem hagyott jóvá. Az ajánlat összege 107 milliárd forint, amely a magyar tőkepiac eddigi legnagyobb nyilvános vételi ajánlata. Az ajánlat a jóváhagyás utáni 2-5 nap között indul és a kezdőnap utáni 30. napot követő első kedden ér véget. A lebonyolítással megbízott KBC Securities a zárónap után 5 napon belül fizeti ki a felajánlott részvényeket., vagyis legkorábban november elejére juthatnak pénzükhöz az Egis-tulajdonosok. Az ajánlatot TBSZ- és NYESZ számlán lévő részvényekre is el lehet fogadni.

A Servier 1997-ben vette meg az 1994-ben privatizált - 2025 forintos árfolyamon - a BÉT-re bevezetett Egis részvényeinek 50,91 százalékát, azóta nem növelte részesedését. A mostani, 28 000 forintos ajánlat mintegy hétezer forinttal haladja meg az utóbbi napok tőzsdei árszintjét, és 8900 forinttal magasabb, mint a 360 napos átlagár. A Servier ajánlatban is jelzett kivezetési szándékai fényében lényeges, hogy az Egis saját tőkéje (a június 30-ával lezárult 9 hónapos időszak tőzsdei gyorsjelentése alapján, IFRS szerint) részvényenként 25 003 forint, vagyis az ajánlat a saját tőke szerinti értéket is meghaladja 12 százalékkal.

A gáláns ajánlat miatt az alapkezelők többsége nyilván elfogadja azt, így - ha a nem a Servier-nél lévő 3 millió 821 ezer részvényből legalább 3 millió 36 ezer darabot eladnak a Servier-nek -, akár már az év végére eltűnhet a magyar parkettről az ötödik legnagyobb forgalmú, két évtizede vezető papírnak számító Egis-részvény. Az Egis-befektetők nem jártak rosszul, ha akad köztük olyan, aki 1994 óta tartja a részvényt, a viszonylag szolid, de stabil osztalékon túl 14-szeres nyereséget könyvelhet el.

A Servier sem csinál rossz üzletet az ajánlattal. Igaz, hogy 107 milliárd forintot (355 millió eurót kell fizetnie, szemben a többségi csomag legfeljebb 50 millió eurónyi vételárával, de az Egis az utóbbi 9 hónapos időszakban 100 milliárd forintos árbevételből 17 milliárdos adó előtti eredményt ért el, ráadásul hitel nélkül gazdálkodik, miközben június 30-án 54 milliárdos készpénzvagyonnal rendelkezett.

A tőzsdén egyelőre fel van függesztve az Egis forgalma. A másik, egyedüliként megmaradt gyógyszerpapír emelkedéssel reagált a hírre, a Richter 3755 forinton nyitott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!