Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az orosz, amerikai, a nyugat-európai (főként az Esmyának tulajdonítható) és kínai forgalom növekedése, a dollár erősödése lökte magasba az eredményt és bőven ellensúlyozta az ukrán eladások visszaesését (Utóbbiak az utolsó három hónapban a tavalyi szint kevesebb, mint felére, 5 millió eurós szintre csökkentek.) Ukrajnán kívül egyedül Romániában csökkent -11 százalékkal - a forgalom. A jelentős lengyel növekmény kilencven százalékát az influenza-járvány miatt egyetlen készítmény (Groprirosin) okozta, míg tavaly ilyenkor nem volt járvány.

Bogsch igyekezett magyarázatot adni az orosz meglepetésre. Tavaly az első félévben a nagykereskedők egyhavi készletet építettek le. A rubelválság decemberben kulminált, ez az év végén jelentős lakossági vásárlásokat hozott. A kereskedői készleteket idén vissza kellett tölteni, ez hozta a forgalom látványos megugrását. Éves szinten 5-8 százalékos volumencsökkenés várható, de az áremelés miatt a forgalom nő. A második negyedév hatalmas ugrásra részben látszólagos, mert a rubel már most is alacsonyabb szinten van (4,70 forint), mint a második negyedévben, vagyis a követelések befolynak, bár kevesebbet érnek, mint ahogy azt a bevételekben a számlázáskor beállították. Bogsch szerint jövőre is az orosz gazdaság lassulása várható, ami a mi vásárlókra is kihat.

Ukrajnában továbbra is kaotikus a helyzet, a hrivnya a válság kezdete óta 80 százalékkal értékelődött le, és ez a folyamat aligha fog megállni. A Richter láthatóan nem sok jóra számít ezen a piacon.

Szeptemberben dönthet az amerikai gyógyszerügynökség

Az USA-ban 13 százalékkal nőtt a forgalom, amelynek négyötödét a nőgyógyászati termékek adják, főleg a sürgősségi tabletták eladása bővül. A nőgyógyászati termékek aránya a Richter teljes forgalmán belül is tovább nőtt, az egy évvel ezelőtti 34 százalékról 37 százalékra. E termékek forgalmának közel fele az USA-ban és Nyugat-Európában realizálódik. A két 2010-es akvizíció hatása továbbra is meghatározó, a Grünethal termékek 26, az Esmya egyedül 21 millió euró árbevételt hozott, ami együtt a teljes nőgyógyászati portfólió felét jelenti.

Bogsch Erik kitért az évek óta húzódó Cariprazine törzskönyvezésére is. Az amerikai illetékes hatóságtól az FDA-től szeptember közepére várható a végleges válasz. Az Esmya hosszú távú felhasználását május végén hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Az árfolyamok kapcsán Bogsch emlékeztetett arra,hogy a rubel euróhoz képest egy százalékos csökkenése 100 millió forinttal rontja az eredményt, így a mai, 60 rubel feletti euró - a második negyedév 55 rubeles szintjéhez képest- kétmilliárdos romlást vetít előre.

Mire számít a Richter?

A tájékoztató hagyományosan legizgalmasabb része a vezérigazgató forgalmi előrejelzése. Magyarországon éves szinten a korábbi stagnálás helyett 0-5 százalékos növekedést vár. Oroszországban a korábbi 15 helyett, 16 milliárd rubel forgalomra számít, Ukrajnában viszont a tavalyi 73 millió dollár után idén 20 millió dollár a várakozás. A FÁK többi országa együtt nem nő.

Az USA-ban a korábbi 30 százalék helyett, Bogsch most 5-10 százalékos csökkenést vár, Romániában pedig  5 százalékot. Az EU "régi" 15 országában 10, Kínában 15 százalékos növekedés várható. Az Esmya eladások 47, a Grünenthal termékek forgalma 50 millió euró lehet idén, annyi, mint az év eleji szint. A teljes forgalom visszaesése a korábban jelzett 8 helyett Bogsch szerint legfeljebb 2 százalék lesz, euróban. Az üzemi eredményhányad viszont nő, az év elején 11-re, most 13-14 százalékra becsülte a vezérigazgató.

A második félévben erősítik az Esmya új indikációjának promócióját, ez a marketing költségek növekedését jelenti. A K+F költségek az első félévben az árbevétel 11 százalékát tették ki, a második félévben ezek nőnek, éves szinten elérik a 12,5 százalékot.(Nyilván ez okozza az elsősorban félévinél kisebb éves eredményhányadot.)

Bogsch végezetül ismét hangsúlyozta, hogy a második félév eredménye "jelentősen" elmarad az első félévi rekordtól.

( A szerző rendelkezik Richter részvénnyel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!