Az idei, dollárban számolt teljesítményét tekintve a BUX az ötödik legjobb részvénypiaci mutató lett a Bloomberg által követett országindexek közül. A BUX december végéhez képest június végéig 21,66 százalékot drágult dollárban, ennél jobb teljesítményt a világon csak a jamaicai, a venezuelai, az argentin, valamint a sanghaji tőzsde vezető mutatója tudott produkálni.

Robbant az OTP

A BÉT teljesítménye még figyelemreméltóbb, ha figyelembe vesszük, hogy a BUX-ot leköröző indexek közül Venezuelában és Argentínában kötött devizagazdálkodás van, ahol az amerikai dollár feketepiaci (azaz valós árfolyama) sokkal magasabb, mint a hivatalos árfolyam, amelyeken a részvényindexek átszámítása történik, s mindkét ország devizája jelentősen leértékelődött ezen a másodlagos piacon a dollárhoz képest.

A Shanghai Composite többlete az év első felében elérte dollárban a 25,6 százalékot - igaz, tegnap reggel 5 százalékot esett. Mindezt úgy, hogy az index a napokban már elérte a medvepiacot jelentő 20 százalékos értékvesztést június közepi csúcsához képest.

A BUX indexben szereplő összes nagyobb súlyú részvény felértékelődött a félév során. A nyertes az OTP volt, osztalékot nem számolva is 47 százalékot emelkedett árfolyama. A Mol 25, a Richter 20, a Magyar Telekom 16,8 százalékkal kerül többe, mint december végén.

Még mindig van lemaradás a DAX-hoz képest

Ugyanakkor a BUX jó teljesítménye leginkább az első negyedévben bemutatott rallynak volt köszönhető - ezt követően sem euróban, sem dollárban számolva nem nagyon tudott már a második negyedévben nagyot emelkedni a mutató. A német DAX indexhez mért relatív teljesítményét vizsgálva (a BUX/DAX relatív erő mutatóval) jól látszik, hogy a magyar tőzsde még mindig nem tudott kitörni 2010 tavasza óta tartó alulteljesítéséből a német indexszel szemben. 

Bár április végéig a BUX index felülteljesítette a DAX indexet is, a relatív erő mutató 25 százalékkal emelkedett. Azonban ez a több éve tartó, magyar piac lemaradásával jelzett trendben egyelőre csak korrekciónak volt tekinthető, amely visszavitte a relatív erő mutatót a tavaly októberi szintre.

BUX euróban a DAX-hoz képest
Kép: Napi.hu

 


Ez annyit jelent, hogy a BUX egyelőre csak behozott lemaradásából a DAX-szal szemben, arra utaló jelzés nincsen, hogy a jövőben is felülteljesítené azt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!