A kockázatkerülés és a menekülő üzemmód felerősödése esetén a kelet-európai devizák látványos gyengülésnek indulhatnak a dollárral szemben - idézi a Portfolio.hu a Morgan Stanley (MS) véleményét. A CEEMEA feltörekvő piaci térségben pedig a magyar forint az egyik legkiszolgáltatottabb fizetőeszköz - írják a londoni stratégák. Az MS elemzői szerint a forint azért sérülékeny, mert a többi országhoz viszonyítva magas rövid lejárató külső adóssággal és magas adósságrátával rendelkezik, eközben devizatartalékai kisebbek, valamint a belső kereslet nem mutatja az élénkülés jeleit.

Amennyiben felerősödnek Európában a finanszírozási feszültségek, akkor azt elsőként a forint árfolyama érezheti meg - vetítik előre a Morgan Stanley közgazdászai.

Az elemzők azt írják, hogy a 188 forint/dolláros árfolyam mellett érdemes beszállni, a célárfolyamot pedig a 220-as szintre húzták. A forint dollárral szembeni árfolyama tavaly decemberben járt a 220-as szint közelében (történelmi csúcsát 2009 márciusában állította be, amikor 250 felett is járt a kurzus).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!