Jelentős mértékben javult a világgazdaság növekedési kilátásainak megítélése a Bank of America Merrill Lynch legfrissebb felmérése szerint. A vizsgálat során - amelyben 265, összesen közel 800 milliárd dollár befektetéséért felelős portfólió menedzsert kérdeztek meg - a válaszadók 19 százaléka vélte úgy, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, ez jelentős javulás a májusi 10 százalékos mélyponthoz képest. A vállalatok profitkilátásait is egyre optimistában ítélik meg a szakemberek, 11 százalékuk számít azok növekedésére világszerte a júniusi 7 százalékot követően. Ugyanakkor az európai országok adósságválságával kapcsolatos félelmek nőttek a hónap során. A válaszadók kétharmada nevezte meg az európai országok adósságproblémáit a legnagyobb, piacokat fenyegető kockázatnak, az egy hónappal korábbi 43 százalékos arány után. Az eurózóna gazdasági kilátásait sem ítélték meg kedvezően a profik, 22 százalékuk szerint az gyengülni fog a következő 12 hónap során.

Az európai befektetők számos szektorban drasztikusan csökkentették a hónap során kitettségüket, a legszembetűnőbb a bankszektor iránti averzió. A kontinens bankrészvényeit nettó 57 százalék súlyozza alul, ez jelentős növekedés a júniusi 33 százalékhoz képest is, s a legmagasabb érték 2009 februárja óta.

A profik miközben csökkentették az eurózónás országok részvényei felé kitettségüket, jelentősen növelték más régiók súlyát a portfóliókban, többek között az Egyesült Államokban. A hangulat javulásával párhuzamosan a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozások mérsékeltek maradta. A válaszolók 40 százaléka nem hiszi, hogy a jövőben jönne egy QE3 az Egyesült Államokban ( a kvantitatív lazítás harmadik köre). Ugyanakkor 48 százaléknak az volt a véleménye, hogy szükség lehet egy ilyenre, amennyiben az S&P 500-as részvényindex 20 százalékkal esne. A befektetők nem szeretnék, ha a monetáris politika irányítói pánikba esnének, de többségük számít újabb lazításra, az S&P 500-as index 1100 pont alá esik - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető részvénypiaci stratégája. Kiemelte, a befektetők határozott választ adtak az eurózóna államadósságainak problémájára kitettségük csökkentésével, a kérdés most már csak az, hogy nem váltak-e túladottá az európai részvények - mondták a bank szakértői.

Japán és a feltörekvők nyertek

Az eurózóna szenvedései közepette a globális feltörekvő piacok és Japán megítélése hatalmasat javult. Az alapkezelők nettó 33 százaléka felülsúlyozza a globális feltörekvő piacokat, ez 10 százalékpontos növekedés júniushoz képest, s ezzel a legkedveltebb befektetési célponttá váltak. Az ázsiai és feltörekvő piacokra szakosodott szakemberek körében eközben enyhültek a kínai növekedés kilátásaival kapcsolatos félelmek. Míg júniusban nettó, most már csak nettó 24 százalék gondolja, hogy a kínai gazdaság gyengülni fog a következő 12 hónapban. Japán megítélése hatalmasat javult, míg egy hónappal korábban még nettó 22 százalék alul súlyozta a szigetország részvényeit, a mostani felmérésben már nettó 2 százalékuk felülsúlyozta azokat. Maguk a japán szakemberek is rendkívül optimistának mutatkoztak országuk cégeivel kapcsolatban, 76 százalékuk várja azt, hogy a japán cégek nyeresége növekedni fog a következő egy év folyamán, s 56 százalékuk szerint alulértékeltek a japán részvények.

Mégsem ugrott meg az étvágy

A részvények iránt megnőtt kereslet ellenére nincs jel arra, hogy a befektetők kockázati étvágya növekedett volna egy hónap folyamán. A válaszadók nettó 21 százaléka átlag alatti kockázati kitettséget vállal a kezelt portfóliókban (júniusban 26 százalék volt ez a szám) Az allokációkért felelős szakértők növelték a hónap során a részvények és csökkentették a kötvények súlyát. 45 százalék súlyozza immár alul a kötvényeket, s 35 százalékuk súlyozta felül a részvényeket. Eközben a válaszadók szerint romlottak a likviditási körülmények a hónap során, s nettó 35 százalék mondta azt, hogy befektetéseinek időhorizontja sokkal rövidebb a szokásosnál, ez a legrosszabb adat 2010 májusa óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!