A hazai jegybanki kamatvágást követően a lapunk által megkérdezett devizapiaci szakértők még arra számítottak, hogy 280-283 forint közé állhat be az euró jegyzése. Azóta viszont romlott a hangulat, az árfolyam ma megközelítette a 285,40-es szintet is, majd némileg lefelé korrigált. A szakemberek úgy látják, a korábbinál magasabb szinteken stabilizálódhat a kurzus, de rengeteg a bizonytalansági tényező.

Az elemzői várakozásokra rácáfoló keddi alapkamat-csökkentést követően egyértelműen a forint volt a sereghajtó a régiós devizák között, de már másnap átvette a vezetést a zloty, és ma úgy gyengül együtt a térség, hogy a lengyel és a cseh fizetőeszközhöz képest a forint valamivel jobb formát mutat. A román lej kilóg ugyan a sorból, ám déli szomszédunk devizáját egyéb, főként a politikai helyzettel kapcsolatos hírek is mozgatják - kommentálta a folytatódó forintgyengülést lapunk kérdésére Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. Hozzátette: a 287 forintos euróárfolyam-szint közelében, illetve 289-nél húzódik egy-egy ellenállási szint, amelyek áttörésével további forintgyengülésre lehetne számítani.

Visszajönnek a dolgos hétköznapok - és ez nem biztos, hogy jó

A hangulatromlást és az azt kísérő eladási hullámot értékelve azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nyári szezon utolsó napjait éljük, így lassan visszakerül a régi kerékvágásba a piac, ami természetszerűleg hoz némi fordulatot a fejlődő piacokon - hívta fel a figyelmet Buró Szilárd, az Equlor devizapiaci elemzője. A normál üzletmenet nagyobb likviditást, nagyobb pozíciókat vállaló befektetőket jelent, és felpörögnek az események is. A jónéhány hétig tartó szélcsend után így lehet, hogy az óvatosság lesz az irányadó a piaci szereplők számára és kiszállnak az eddigi, inkább csak a kamat miatt tartott eszközökből. A szakértők úgy látják: most nincs olyan hír, ami egyértelműen összefüggésbe volna hozható a gyengüléssel.