Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója szerint túlreagálásnak tűnik az elmúlt két hét zuhanása, hiszen semmi olyan információ nem látott napvilágot, amit korábban ne tudtak volna a piaci szereplők. Az S&P leminősítést előre bejelentették, mint ahogy azt is, hogy a Moody's nem tervez hasonló lépést az USA-val szemben. Ismertek voltak a görög, spanyol, olasz eladósodottsági mértékek is. Mindez egy lassú lecsorgást magyarázott volna, de semmi nem indokolta ezt a zuhanást.

Hasonló véleményen van Loncsák András az Aegon Alapkezelő senior részvény portfóliómenedzsere is, aki szerint az S&P leminősítése nem számít jelentős hírnek. Szerinte az elmúlt két évben túl sok minden lett szőnyeg alá söpörve, miközben a mennyiségi könnyítésből (QE) rengeteg pénz áramlott közvetve a részvénypiacra. Ez a rengeteg pénz most egyszerre akar távozni, magánszemélyek, alapok, hedge fundok, nagy állami befektetési alapok döntöttek úgy egyszerre, hogy csökkentik a kitettségüket.

Nem a hírek csinálják az esést, hanem fordítva

Már két hónapja látszott a makroadatokból, hogy egy erőteljes lassulás lesz a világban, de a piacok nem reagáltak rá - vélekedett Szabó László a Concorde Alapkezelő elnöke. A kötvénypiacok ugyan nagyon szépen kezdték árazni ezt, a részvénypiacok viszont nem, minden bizonnyal amiatt, mert az emberek megszokták, hogy az összes korrekciót meg kell venni. Így végül is csak a rossz megszokások tartották fönn a részvénypiacot. A múlt hét végére már látszott, hogy nem lehet a lassulásról nem tudomást venni és rájöttek, hogy aki megvette a korrekciót, az pórul jár. Ekkor a konkrét rossz hírekre hatalmas eladások kezdődtek, de igazából a lassulásra adott megkésett reakciók voltak ezek.

A hírek szerint két helyen van nagy probléma a világban: Európában az adósságválság, az Egyesült Államokban pedig a leminősítés. Ezzel szemben az euró erős, az amerikai kötvények árfolyama pedig a magasban van. Vagyis pont amiben a válság kellene legyen a hírek szerint, ott erőt lehet látni. Az USA leminősítése nem hogy nem növelte az állampapír hozamokat, hanem azok csökkentek.

Látni kell, hogy már most is lényegében nulla növekedés van az USA-ban, az S&P 500-as cégek mégis 20 százalékkal növelték a nyereségüket, a profit ugyanis már a fejlődő piacokról jön - hangsúlyozta Elek Péter. A termelő cégek eredményei erősek, a részvények pedig rendkívül alulértékeltek. Az S&P 500 cégeinek átlagos P/E értéke 10,4-es, ilyen alacsonyan utoljára 2009. március 6-án volt, a válság mélypontján, azon a napon, amikor napon belül 666 pont volt az S&P 500 index.

Ennek alapján egyértelműen azt lehetne mondani, hogy venni kell. Van azonban egy változás: a magánbefektetők és a hedge fundok is máshogy állnak a piacokhoz mint 3 éve. Még emlékeznek a 2008-as eseményekre és félnek a 60-70 százalékos bukásoktól, minden bizonnyal ezért látunk ilyen gyors kitárazást.

Közben a piacnak kezd elege lenni a politikából is: most az USA-ban is kiderült, ami Európában már évek óta köztudott, hogy rendkívül önző emberek irányítják. Ez pedig egyfajta bizalmi válságot okoz.

Minden túladott, jöhet a felpattanás

Ijesztő, hogy tegnap a DAX napon belül 9 százalékot mozgott, ilyet még soha nem láttam, a 13 évvel ezelőtti orosz válságot is beleértve - mondta Elek. Nagyon bízom benne, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk, de ekkora volatilitás nem tud könnyen elmúlni. Könnyen lehet, hogy jön egy akár tíz százalékos fölfelé korrekció, majd ismét egy 15 százalékos esés. Mindazonáltal a teljesen agyonvert papírokba érdemes lehet belenyúlni, de gyorsan el is kell adni, ha pattan 10 százalékot. A részvények ugyan olcsók, de a fundamentumok most semmit sem számítanak.

Szabó László szerint a piaci szereplők kicsit túlreagálták a lassulásra adott választ, jelenleg nagyon túladottak a piacok. Ugyan azt nehéz lenne megjósolni, hogy rövid távon merre mozdulnak el az indexek, de az látszik, hogy a nagy kitárazás során mindent adtak válogatás nélkül, miközben van olyan eszköz, amelynek eladása jogos volt, és van ami túlzás. Szabó László szerint ebben változás várható, az első pánik után kialakulnak a frontvonalak: ami jó vállalat, abban korrekciót fogunk látni, ami pedig tényleg sérülékeny a romló gazdasági helyzetben, az itt marad, vagy tovább esik.

Az a jó befektetési megközelítés, hogy ki kell választani a jó hátterű vállalatot, erős fundamentummal és amikor van egy ilyen kimosás, akkor lehet mazsolázgatni. Minél illikvidebb a papír annál nagyobbat tudnak rajta ütni, vagyis ilyenkor nem az értékük szerint esnek a részvények.

Ha a piac ezután oldalazna egy darabig, a jó cégek részvényei akkor is fel tudnak menni. Szabó szerint ilyenek a sok készpénzzel rendelkező vállalatok, amelyek nem érzékenyek a finanszírozásra (például a Volkswagen, amelynek piaci kapitalizációjának fele készpénzben benne van a cégben). Amikor ugyanis a dél-európai bankok egyre inkább az ECB köldökzsinórján lógnak, akkor minden bizonnyal Európa számos pontján egyre nehezedik majd a finanszírozás. Most következhet a megkülönböztetés időszaka, amikor a stressztűrő cégek elválnak az érzékenyebbektől - mondta a Concorde Alapkezelő elnöke.

Loncsák András szerint nem valószínű, hogy óriási bull kezdődne, de egy felpattanóra, pár nap nyugalomra jók lehetünk, és az is lehet, hogy középtávon is jó vételi lehetőséget kínálnak a mostani alacsony árfolyamok. Jó jel, hogy a periféria kötvényhozamai elkezdtek esni, megindult egy pozitív folyamat, és az USA államkötvények sem gyengültek.

Mit kellene venni?

Az erős cégeket itt már meg lehet venni, amelyeknek erős mérlegük van, viszont lesznek olyanok, amelyek nem fognak tudni innen emelkedni. Az Aegon szakértője szerint is a kis adóssággal, a romló környezetben is stabil működéssel rendelkező cégek papírjait érdemes vásárolni. A vezető papírok többsége mellett az Állami Nyomda, a Rába, vagy akár a Pannergy is többet ér ennél a szintnél, de a piac ilyen: ha le kell építeni egy portfóliót, akkor nem nézik a mögöttes értéket. Számos régiós papír is megszenvedte a likvidálási hullámot, a Cesky Telekom például úgy ment le 430-ról 375 koronára, hogy hamarosan 40 korona osztalékot fizet.

Gyors felpattanásra Loncsák nem számít, már csak azért sem, mert a nagyobb alapkezelők inkább a nyugodtabb időszakban vásárolnak. A 50 százalékkal emelkedő VIX a kockázatkezelési rendszerekben figyelmeztető jelzést ad, így majd csak később vásárolnak. Az emelkedésben nem biztos, hogy a magyar piac lesz erős, bár 14 százalékot esett a BUX és a lengyel index is, de a lengyel részvényekben több lehet a fantázia. Az alapkezelő szerint a likvidálás nem múlik el nyomtalanul, sebeket kapott a piac, de kis megnyugvás jöhet. Ebben a helyzetben aki meg tudja tartani hosszú távon, nem tőkeáttétellel, annak már jó beszállási pontokat jelentenek a mostani árszintek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!