Bár az amerikai technológiai szektorból tegnap érkező jó gyorsjelentéseknek köszönhetően optimista hangulatban indult a kereskedés a részvénypiacokon, a nap második felében az újabb orosz-ukrán hírek elrontottták a befektetők hangulatát, így jelentős eladói hullám bontakozott ki. Putyin fenyegetőzően nyilatkozott, illetve az ukrán határhoz közel eső orosz területeken orosz hadgyakorlat kezdődött. A BUX ebben a nemzetközi hangulatban 1,1 százalékkal került lejjebb 4,2 milliárd forintos forgalom mellett. A régióban egyébként az orosz RTS volt a sereghajtó, több mint 2 százalékot esett.

A nemzetközi események illetve az MNB mai bejelentése miatt az OTP volt a leggyengébben teljesítő hazai blue chip, a részvények árfolyama 2,3 százalékot esett.

A Mol 1,5 százalékkal került lejjebb. A társaság ma tartotta éves rendes közgyűlését, melyen döntöttek, hogy a társaság 60 milliárd forintos osztalékot fizet ki. A közgyűlést követő tájékoztatón Hernádi Zsolt beszélt a kilátásokról, a Mol-INA-ügy kapcsán elmondta, ha nem lesz gyors megegyezés a Horvátokkal, eladják az INA-t.

A Magyar Telekomot ugyanakkor ismét a felvásárlási spekuláció hajtotta, miután egyik szektortársának, a Telekom Austriának felvásárlásáról megegyezés született. A Magyar Telekom-részvények árfolyama 0,6 százalékkal került feljebb.

A Richter pedig 0,1 százalékot erősödött. A vállalat szintén ma tartotta éves rendes közgyűlését, melyen megszavazták a részvényenként 57 forintos osztalékot. A társaság vezérigazgatója, Bogsch Erik a közgyűlést követően elmondta, hogy a Richter ukrajnai értékesítései jelentős csökkenésére számít, ami a teljes vállalat árbevételét érinti majd.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!