A származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról szóló EU-rendelet (EMIR) alapján 2014. február 12-től az összes derivatív tranzakció adatát az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) felé kell jelenteni. Ide tartoznak egyebek közt a devizához, kamatlábhoz, részvényekhez kapcsolódó származtatott, tőzsdei és tőzsdén kívüli ügyletek. Az új szabályozással az ESMA átláthatóbbá, egyúttal biztonságosabbá kívánja tenni a piacot, a származtatott, azaz határidős, opciós és egyéb csereügyletek 95 százaléka ugyanis jelenleg a tőzsdén kívül bonyolódik le.

Egy banki felmérés szerint a devizaárfolyam-kockázatot a nagyvállalatok 86 százaléka kezeli határidős vagy opciós ügyletek kötésével, így a kötelező uniós pénzügyi adatszolgáltatásra való felkészülés új kihívás elé állítja a jelentéstételre jelenleg nem kötelezett iparvállalatokat is. Az adatközlés elmulasztása pedig súlyos büntetéssel jár.

Az adatokat az ESMA által regisztrált kereskedési adattáraknak kell majd megküldeni. Magyarországon a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. vállalja, hogy közvetítőként a hozzá eljuttatott adatokat továbbítja az egyik regisztrált kereskedési adattárhoz. A KELER már kiválasztotta külföldi partnerét, amellyel hamarosan aláírja az erre vonatkozó szerződést, a későbbiekben pedig maga is készül arra, hogy regisztrált adattárrá váljon.

Az 1993-ban alapított KELER tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként infrastruktúrát biztosít a magyar értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez. Leányvállalata, a KELER KSZF pedig klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és az NFKP piac (Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac) számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német energia piacon, a francia energia piacon és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!