A neves befektetési bank kedvence a Sberbank (380 eurós célár), de felülsúlyozásra ajánlja többek között az OTP-részvényt, amelynek célárát 11 800 forintban határozták meg a szakértők. (Nem sokkal 11 óra után 1 százalékos pluszban, 9294 forinton forgott a bankpapír a BÉT-en.) Az OTP-t elsősorban értékeltségi alapon szeretik a szakértők, a 2008-as 10,1-es P/E mutatója a legalacsonyabb a régióban. Ez részben a magasabb tőkeköltségnek tudható be, de még a konzervatív, 7 százalékos kockázatmentes hozamvárakozás mellett is jelentős emelkedési potenciált látnak. A 2007-es eredmény kapcsán korlátozott kockázatot említenek, a 2008-as nyereségprognózisuk pedig 4 százalékoskal a konszenzus fölött van. Az OTP jelenleg a legnagyobb konvergencia sztori Közép-Európában, az itteni hosszú hozamok 230 bázisponttal haladják az eurózónáét, márpedig Magyarország előbb-utóbb csatlakozni fog az övezethez, s minden bázispontos hozamcsökkenés 10 százalékos célárnövekedéssel jár - írja az elemzés. Ennek feltétele a makrogazdasági mutatók javulása, márpedig e szempontból a következő 18 hónapban határozott javulásra számítanak, 2008-ban már csak 4 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak a Lehman szakértői. Becsléseik szerint a jelenlegi OTP árfolyam a következő 5 évben 8 százalékkal emelkedhet évente, miközben az ő konzervatív becslésük szerint a 14 százalék is könnyedén összejöhet, és a menedzsment 2010-es várakozása az övéket is 50 százalékkal meghaladja. Ezzel kapcsolatban ugyan szkeptikusak, de azt nem tagadhatják, hogy eddig a menedzsment rendre szállította a terveket. A Lehman elemzői említést tesznek arról, hogy a régióban az OTP az egyetlen bank, amelynek nincs külföldi stratégiai befektetője, a közkézhányad 100 százalékos és az arany részvényt is eltörölték idén. A legnagyobb kockázatot a finanszírozásban látják, mivel az OTP még mindig hatalmas spreadekkel dolgozik, miközben a versenytársak egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!