A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Több mint két és félszeresére emelte a Shaikan mezőben rejlő olaj mennyiségére vonatkozó becslését a Mol kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone megbízásából dolgozó Dynamics Global Advisors tanácsadó cég.

Az új becslés szerint a Shaikan mező 4,9 milliárdtól 10,8 milliárd hordóig terjedő készletet rejthet (az első érték a 90, a második a 10 százalékos valószínűséget jelenti), ami jóval felülmúlja a korábbi 1,9−7,4 milliárd hordós becslést.

A Mol számára ez jó hír, akkor is, ha az üzletileg is látható hasznot hozó kitermelésig még éveket kell várni − vélhetően ennek is köszönhető a társaság részvényeinek tegnapi felülteljesítése.

A Gulf Keystone bejelentéséből kiderül, hogy a cég várhatóan tovább mélyíti a Shaikan 2 kutat, amelynek előrehaladtával további felülvizsgálat várható. Ettől a cég vezérigazgatója még további mintegy 1−5 milliárd hordós készletnövekedést vár. A Gulf Keystone szerint még a mostani felülvizsgálat után is konzervatív a jelenlegi becslés. A Molnak ebben a mezőben eredetileg 20 százalékos részesedése volt, ami az állami részesedések belépésével 12 százalékra csökken.

A magyar olajcég még a Gulf Keystone bevallottan konzervatív saját becslésénél is jóval visszafogottabb, 727 millió hordós számot közöl a Shaikan, illetve az Akri-Bijeel blokkokra együttesen. Utóbbiakban a Mol részesedése az állami részek kiadása után 56 százalékos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!