Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Raoul Pal, a Global Macro Investor szakértője szerint az amit a piac jelenleg áraz, egyáltalán nem fog bekövetkezni, s ennek nagy csalódás lehet jövőre a vége a részvénypiacon. A befektetők ugyanis Trump választási győzelme után láthatóan arra készülnek, hogy a választási ígéretek megvalósulása miatt jövőre a korábban vártnál magasabb lehet az amerikai gazdaság növekedési üteme, és magasabb lehet az infláció is.

Azonban Pal szerint a piaci szereplőknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a piac és a gazdaság ciklikus működésére, s ez nem sok jót sejtet. Amint arra a zerohedge tudósítása szerint rámutat, 1910 óta minden egyes esetben, amikor egy kétciklusos elnökség után új elnököt választottak az Egyesült Államokban, az amerikai gazdaság 12 hónapon belül recesszióba zuhant. Kivétel nélkül.

A recesszió egyébként gyakran akkor is bekövetkezett, amikor sima, egyciklusos elnökválasztás követett új elnök, azonban nem ennyire megbízhatóan - mutat rá Pal. Ugyanakkor a választások és az amerikai gazdaság kapcsolatát jól mutatja, hogy egyedül az 1979-es recesszió volt az az elmúlt 100 évben, ami nem választásokat követően alakult ki.

Bár Raoul Pal nem magyarázza meg, ha létezik, akkor miért létezik összefüggés az elnökválasztások és a gazdaság teljesítménye között, az elnök ciklusok elmélete régóta ismert a Wall Street-en. E szerint a tőzsdék egy négy éves elnöki ciklusban jellemzően a választási és az azt megelőző évben teljesítenek jól, míg az elnök beiktatásának és az azt követő évben rosszabbul. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy az új kabinet programjának azon részeit, amelyek megszorításokkal, a kiadások visszafogásával és általában is az üzleti környezet számára kellemetlenebb intézkedésekkel járnak, rendszerint a ciklus elején igyekeznek végrehajtani. A választások közeledtével viszont már rendszerint lazább költségvetési politikát alkalmaznak, s igyekeznek a gazdaság számára minél kedvezőbb feltételeket teremteni, így biztosítva újraválasztási esélyeiket.

A Stock Traders Almanach szerzői szerint 1833-tól 2004-ig a választást megelőző években átlagosan 11 százalékkal emelkedtek a részvényárfolyamok az amerikai tőzsdéken, a választási években 6,8 százalék ez a szám, míg a választást követő évben csak, 1,6 százalék, s a ciklus közepén pedig 3,7 százalék. Obama elnöksége alatt némileg eltolódtak az arányok, de sokak szerint ez annak volt betudható, hogy ő már az első elnöki ciklusét egy hatalmas fiskális ösztönző csomaggal kezdte a választások miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!