A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 7 ponttal, a frankfurti DAX 24 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 4 ponttal felkapaszkodik a nyitásban - írta az MTI.

A Korea körüli feszültség lassan csillapodik, a piacok kezdik megemészteni a helyzetet, és szakértők szerint erősödik a kockázatosabb befektetési eszközök, így a részvények vonzereje. Figyelmeztető jel ellenben, hogy a Bank of America Merrill Lynch augusztusi felmérése szerint a megkérdezett 202 alapkezelő 46 százaléka úgy véli, hogy a részvényárfolyamok túl vannak értékelve, és a korábbi 58 százalékkal szemben csak 33 százalékuk bízik abban, hogy a vállalati profitok a következő 12 hónapban tovább emelkednek.

A befektetők szerdán az EU-tagországok GDP-adataira, az amerikai ingatlanpiaci indexekre figyelnek, és várják az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testületének (FOMC) legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyvet, hogy valami fogódzót kapjanak az amerikai monetáris szigorítás mértékét és ütemét illetően.

Kedden erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,41 százalékkal, a DAX 0,10 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,36 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,35 százalékkal ment föl.

Ázsiában eltérően alakultak a jegyzések szerdán. A szöuli Kospi 0,51 százalékkal, a hongkongi Hang Seng pedig 0,64 százalékkal emelkedett, a tokiói Nikkei-225 viszont 0,10 százalékkal, a Shanghai Composite Index pedig 0,15 százalékkal süllyedt a kereskedés vége felé.

Az olaj ára az amerikai olajkészletek meglepően nagy csökkenése nyomán emelkedett. Az American Petroleum Institute magánszervezet felmérése szerint a készletek a múlt héten 9,2 millió hordóval csökkentek az elemzők által várt 3,1 millió hordóval szemben. Hivatalos adatok délután esedékesek. Szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy a piacon változatlanul a túlkínálat dominál, az OPEC és Oroszország termelésének visszafogását ellensúlyozza az amerikai palaolaj-termelés növekedése.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára szerda kora reggelig októberi határidőre 30 centtel 51,10 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig szeptemberi szállításra 21 centtel 47,76 dollárra emelkedett - írta az MTI.

Az arany jegyzése két napi esés után megszilárdult. A fém unciája (31,104 gramm) szerda reggel 1272,81 dolláron forgott, 0,1 százalékkal magasabban, mint előző este. Az aranypiac is várja a FOMC-ülésről készült jegyzőkönyvet. A kamatemelés valószínűségének növekedése rontja az arany mint befektetési eszköz vonzerejét, mert nincs hozama, és a fém tartása pénzbe is kerül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!