Kedvezően értékelik az elemzők a Mol ma bejelentett akvizícióját. A 28 millió hordós készletvásárlás ugyan nem túl olcsó, de nem is drágább mint ahogy az ezen a területen várható az elemzők szerint és valóban lehetőséget biztosít további növekedés elérésére, ahogy azt a társaság közleménye is hangsúlyozza.

Főleg a tengeren folytatott kitermeléssel kapcsolatos tudás megszerzése, illetve az angol mezőkön várható esetleges pozitív adóváltozások miatt lehet kedvező a Mol számára a ma bejelentett Északi-tengeri akvizíció - mondta el Pletser Tamás az ING elemzője a Napi.hu kérdésére.

Vágó Attila a Concorde vezető elemzője szerint a mostani vásárlással a Mol egy olyan klubba kerülhet, ahol további kutatási-kitermelési blokkok megszerzésére nyílhat lehetőség, amire egyébként a Molnak nem lenne lehetősége. Az elemző szerint a vásárlás kedvezőbb áron történt mint az OMV augusztusi 2,65 milliárd dolláros gigavásárlása, amellyel az osztrák olajcég 320 millió hordónyi készletet szerzett, ráadásul ezen mezőknek jobb az összetétele szerinte. A mostani akvizícióban ugyanis 97 százalék jó minőségű finomolajról van szó, míg az OMV vásárlásban ez csupán 70 százalék körül volt. Összességben szerinte a társaság hordónként 20 dollár alatti összeget fizet az olajkészletért és ez akár több száz forintot is jelenthet a Mol részvények értékében.

Az akvizicó ugyanakkor közel sincs akkora mint ahogy azt az elmúlt hetekben a Mol pénzt összpontosító lépései és az olajtársaság terjeszkedésre utaló nyilatkozatai sejtették. A 375 millió dolláros vételár kifizetésével a társaságnak semmi gondja nem lesz, még a 21 százalék körüli eladósodottság sem emelkedik számottevő mértékben, de a várható 5-600 millió dolláros mezőfejlesztési költségek sem fogják nagyon megterhelni.

Az Erste elemzése még optimistábban számol, ők 13,4 dolláros hordónkénti árat becsülnek és 10 százalékos megtérülést a mezőn, ami jónak számít szerintük.

Mindez  láthatólag arra utal, hogy a Moltól további hasonló akviziciós lépések is várhatóak, így nagyon jól jöhet, hogy a mostani 2014 első negyedévében záruló üzlet járulékos hasznaként a Molnak ezentúl lehetősége lesz részt venni az Egyesült Királyságban kiírt koncessziós pályázatokon is.

A szerző rendelkezik Mol részvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!