Marc Fabernek, az utóbbi időben legendásan pesszimista tőzsdegurunak mindenről "az" jut az eszébe, jól példázza ezt friss, a CNBC-nek adott interjúja is. A befektetési szakértő szerint a McDonalds vártnál kedvezőtlenebb eladási lehet a legújabb jelzés arra, hogy masszív lejtmenet következhet az amerikai részvénypiacon.

A McDonald's kedden jelentette be, hogy augusztusi eladásai 3,7 százalékkal csökkentek, jóval nagyobb mértékben az elemzők által előrejelzettnél. A legnagyobb visszaesést az értékesítés a távol-keleti régióban volt kénytelen elkönyvelni, ebben ugyan szerepet játszott a kínai, élelmiszerbotrányokkal kapcsolatban bevezetett élelmiszeripari előírások szigorítása is, azonban az amerikai eladások is 2,8 százalékos visszaesést mutattak.

Faber szerint a gyorsétterem lánc eredményei kiválóan mutatják, milyen rombolást végzett a jegybankok elmúlt években folytatott extrém laza monetáris politikája, s szerinte több kedvezőtlen hírre kell a következő időszakban felkészülni.

Senki sem ismeri természetesen a jövőt, nem tudni, mi hozza majd el az összeomlást a részvénypiacon - mondta. Azonban az eredmények csalódást keltőek lehetnek. Az McDonald's szerinte nagyon jó indikátora a globális gazdaság teljesítményének. Ha az McDonald's-nak nem sikerül növelnie eladásait, az azt jelzi, a monetáris politika kudarcot vallott, az árak jobban mennek felfelé, mint az emberek elkölthető jövedelme, tehát az emberek vásárlóereje csökken.

Faber már elég régóta állítja, hogy a Fed és más jegybankok laza monetáris politikája csak annyit ért el, hogy az eszközárakat felnyomta, de a reálgazdaságot nem tudta stimulálni. Bár az általa előre jelzett inflációnak ugyan a hivatalos statisztikákban nincs nyoma, azonban szerinte a McDonald's adatai jelzik, az árak gyorsabb ütemben emelkednek, mint az elkölthető jövedelmek.

A hitelkínálat bővülése és a pénznyomtatás a mindennapi emberek számára nem sokat jelentenek. Egyszerűen csak felnyomta az eszközárakat, az ingatlanok és a részvények árfolyamát - fejtegette Faber a CNBC adásában.

Persze a tehetős embereknek jól megy. A drágább éttermek tele vannak. Persze ez néhány ott dolgozó embernek jót tesz, hiszen a tehetős emberek nagylelkű borravalókat osztogathatnak. Azonban az átlag számára a megélhetési költségek eközben 2 százalékkal emelkedtek. A legtöbb család azzal szembesül, hogy egyre drágább az élet, miközben bevételeik nem nőnek. Márpedig az ilyen, kevésbé tehetős emberek adják a McDonald's vendégeinek többségét.

Faber szerint a részvénypiac sem teljesít olyan jól, mint azt a vezető indexek teljesítménye alapján sejteni lehet. Egyre kevesebb és kevesebb részvény árfolyama érkezik új csúcsra, eközben egyre több üt 12 hetes mélypontot. Ezért úgy véli, a piac technikai képe elég gyenge. Ez párosul azzal, hogy jelenleg az amerikai részvénypiacon a legmagasabb az árazás a világon, s ez elég pesszimista jövőt sejtet.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


2011 októbere óta emelkednek az árak az amerikai tőzsdén úgy, hogy közben nem volt egy 11 százalékot elérő mértékű korrekció. Ez szerinte csak növeli az esélyét annak, hogy ha megindul az esés, akkor az nem fog itt megállni, annak mértéke inkább 20-30 százalékos lehet, ez pedig már a medvepiac kategóriájába esik - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!