Az előző amerikai keret februárban merült ki, amikor az ország 3,25 milliárd dollár értékben adott el kötvényeket a tengerentúlon. A kibocsátás után az ÁKK vezérigazgató-helyettese már utalt arra, hogy új regisztrációs keretet (úgynevezett Shelf Registration) kell kérnie Magyarországnak, és ennek elbírálása hetekig-hónapokig is eltarthat. A SEC honlapjára keddi dátummal került fel az a dokumentum, mely szerint hazánk ötmilliárd dolláros keretet igényel, melyet egy vagy több kibocsátás során meríthet ki. Ez a keret nem jelent automatikus kibocsátást, konkrét kibocsátásról egyelőre nincs hír a piacon - mondta a Napi Gazdaságnak egy kötvénypiaci szakember.

Korábban Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára már utalt arra, hogy még az idén szükség lehet devizakibocsátásra, majd Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese egy interjúban megerősítette, hogy ugyan már nincs szüksége idén devizaforrásra az országnak, de taktikai okokból kiléphetnek a piacra.

A Standard Bank elemzője, Timothy Ash a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a kormány feltehetőleg az energiapiaci bevásárlásaira készül ekkora hitelfelvétellel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!