A héten indul hivatalosan a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, de sokak szerint jobb lenne, ha nem így lenne. Hiába növekszik ugyanis az amerikai gazdaság, a tőzsdei cégeknél elérkezhetett a profit-recesszió időszaka - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Profit-recessziónak azt szokták nevezni, amikor a tőzsdei cégek összesített nyeresége egymást követő két negyedév során csökkenést mutat. Most is ez várható az elemzések szerint, s nem meglepő módon a gyatra számokért két szektor lehet a felelős, az energetikai és a nyersanyagszektor. Ami súlyosbíthatja, vagy enyhítheti a helyzetet, az a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó és értékesítő cégek teljesítménye lehet, ezek azonban az utóbbi időben szokatlan intenzitással tettek közzé profitfigyelmeztetéseket, ami nem túl jó előjel.

A húzószektor van bajban

Ez a szektor volt ugyanis, ami 2015 során magával tudta húzni felfelé az S&P 500-as indexet, s nagyobb volt a profitnövekedési üteme az elmúlt öt évben, mint bármely más szektornak. A szektor cégei annak ellenére látják borúsan teljesítményüket, hogy arra elvileg az alacsony kőolajáraknak jó hatással kellett volna lennie.

A ciklikus fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek részvényei átlagosan 8,4 százalékkal drágultak tavaly, elsősorban az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül kiemelkedő teljesítményt nyújtó Amazon.com és Netflix papíroknak köszönhetően. A szektor profitja a Thomson Reuters elemzői konszenzusa szerint a negyedik negyedévben 8,4 százalékkal bővülhetett, három hónapja még 13,6 százalékos bővülést vártak a szakértők.

A lefelé történt korrekció érthető, hiszen a szektorból eddig 25 cég tett közzé negatív profitfigyelmeztetést, s egy sem közölt pozitív várakozást. Ez a legmagasabb szám 2006 óta a FactSet adatai szerint. Egy tipikus negyedik negyedévben a szektoron belül kettő az egy arányban szoktak állni a negatív előrejelzések a pozitívakkal szemben. Eközben, ha az egész S&P 500-as indexkosarat nézzük, akkor a 85 negatív figyelmeztetésre 26 pozitív is jutott, ami viszont megfelel a sokéves átlagnak.

A Macy's áruházlánc például a múlt héten már másodszor csökkentette saját várható eredményére vonatkozó előrejelzését. Ebben elsősorban a szokatlanul meleg időjárást okolta, amely miatt a vártnál kevesebb kabátot tudott értékesíteni, de az erős dollár is szerepelt indokai között. A profit-warningot közzétevő cégek között szerepelt az L. Brands, a GameStop, a Starbucks, a Target és az Autonation is. A Factset adatai szerint a 25 figyelmeztető cégből 17 hivatkozott egyébként az erős dollár kedvezőtlen hatásaira is.

Elemzők szerint a várttól várhatóan elmaradó eredményszámok egyik legfőbb oka, hogy korábban túlbecsülték az alacsony olajárak fogyasztásra gyakorolt kedvező hatásait. Hiába csökkentek emiatt ugyanis a háztartások kiadásai, azok sokak szerint még mindig jelentősen el vannak adósodva, s a 2008 előtt felhalmozott adósságokból még mindig van mit törleszteni.

Azért az olajár a közellenség

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek profitja a konszenzus szerint 4,2 százalékkal csökkenhetett az előző év hasonló időszakához képest, ez már a második mínuszos negyedévet jelentheti az amerikai tőzsdei cégeknél. Az árbevétel szempontjából kedvezőbb a kép, itt csak 3,2 százalékos visszaesést várnak.

Ha bejönnek a várakozások, az azt is jelentheti egyben, hogy 2015-ben az amerikai tőzsdei cégek profitnövekedési üteme nullára csökkent. Idén jelenleg 7,5 százalékos bővülést várnak a szakértők, október elején még 10,3 százalékos bővülésben bíztak.

A tavalyi visszaesésben a már korábban említett energetikai és nyersanyagszektor viszi a prímet kétszámjegyű visszaeséssel. Azonban az elmúlt hónapokban az alacsony olajár mellett a kínai részvénypiac összeomlása is rányomta bélyegét a cégek teljesítményére a Goldman Sachs elemzői szerint. Ráadásul az elmúlt hetek áresése ellenére az amerikai részvénypiac árazása még mindig feszítettnek tűnik - emlékeztet az elemzés. Az S&P 500-as index átlagos P/E mutatója a várt profitokkal számolva 15,7-es, szemben a 14,7-es tízéves átlaggal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!