Az ENSZ élelmiszerügyi és mezőgazdasági szervezetének (FAO) elnöke felhívta a figyelmet a búza, a kukorica és a tej árának emelkedése miatt növekvő társadalmi feszültségekre, amelyek akár politikai problémákhoz is vezethetnek. Jacques Diouf szerint az élelmiszerárak tovább nőhetnek a fejlődő országok folyamatosan bővülő kereslete, az egyre gyakoribb áradások illetve aszályok, és nem utolsó sorban a bioüzemanyag-ipar újonnan megjelenő, egyelőre ugyan nem jelentős, de mindinkább emelkedő gabonaigénye miatt. A növekvő gabonaárak hatására elinduló társadalmi nyugtalanság idén Mexikóban tömegtüntetésekbe torkollott. Diouf szerint ez a jelenség a fejlődő világ országaiban bármikor megismétlődhet, hiszen ott a fogyasztói kiadások 65 százalékát fordítják élelmiszerekre, szemben az ipari országokban érvényes 10-20 százalékos aránnyal. Diouf figyelmeztetésének aktualitását az adja, hogy a legnagyobb gabonaimportőr országok, India és Egyiptom idén pánikszerű vásárlásba kezdtek, hogy megnöveljék a tartalékaikat, ezzel is feljebb tornászva a gabonaárakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!