A kétségbeesés reménybe fordul 2012-ben, az első negyedév további tőzsdei szánkázása után jól alakulnak majd a dolgok - idézi a CNBC a Goldman Sachs befektetési bank portfólióbefektetési stratégiákkal foglalkozó kutatócsoportjának elemzését. Rövid távon a recesszió beárazása és a csökkenő jövedelmek miatt tovább zsugorodnak a tőkepiacok, majd jön a fordulat - véli Peter Oppenheimer, a Goldman európai részvénypiaci stratégája.

Gumilabda-szindróma

Az első negyedév veszteségeikért kárpótlást nyújthat az ezt követő, az év közepéig tartó rally, amelynek eredményeként a legjelentősebb mutatók 10 százalékos pluszt szedhetnek össze - mondja Oppenheimer. A fordulat idejének belövése ugyanakkor nehéz, mert jelentősen függ az európai válságkezelés alakulásától, a következő időszakban születő döntésektől és azok hatásától.

Az európai gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodni fog 2012-ben, mégpedig oly módon, hogy Németország és Franciaország egy meredek, de rövid visszaesést szenved el, míg az eurózóna perifériáján lévő országok hosszasan elidőznek egy mély gödör fenekén - vélik a Goldman szakértői.

Valami lesz, ami a tőzsdének jót tesz

Az eurózóna adósságválságára ki fognak izzadni valamiféle megoldást az övezet országai, ami a recesszió ellenére a tőzsdék szárnyalásához, és a kötvénypiaci hozamfelárak szelídüléséhez vezet. A visszaesés már elkerülhetetlen: ha holnap megtalálnák a legbölcsebb megoldást az európai politikusok, a recesszió akkor is beütne.

A tőzsdei rally ennek ellenére 28 százalékos ugrást hozhat a tőkepiaci visszaesés mélypontjához képest, ami annualizáltan 40 százalékos száguldásnak felel meg. Ez soknak tűnhet, ám kissé elmarad a korábbi medvepiacokat követő fellendülés átlagos ütemétől.

Marad a zóna

A Goldman elemzői szerint kicsi a valószínűsége az eurózóna szétesésének. Ha azonban bekövetkezik, annak káosz és a gazdaságok súlyos károsodása lenne a következménye. Zárójelbe téve ezt a legsötétebb kilátásokat Oppenheimer szerint a befektetők jól teszik, ha a feltörekvő piacokhoz kapcsolódó részvényeket vásárolnak, és előnyben részesítik az FTSE-100-at a DAX-szal és az FTSE-250 indexszel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!