Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Hónapok óta várnak arra a külföldi befektetők, hogy 250 ezer eurós kötvényvásárlás fejében letelepedhessenek Magyarországon, azonban egészen a közelmúltig hiányoztak az ehhez szükséges végrehajtási rendeletek. A parlament gazdasági és informatikai bizottsága által a letelepedési államkötvény kibocsátására Kínában és Vietnamban a Hungary State Special Debt Fund nevű vállalkozást jogosította fel. A Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás Rogán Antal bizottsági elnök érvelése szerint nem offshore cég, mivel nyilvános a tulajdonosok személye (Napi Gazdaság Online, 2013. április 12.).

A cég fő tulajdonosa a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, emellett a kérelemben szereplő cég további tulajdonosainak neve is nyilvános: Boros Attila, Lian Wang (korábban a Deutsche Bank és a Morgan Stanley munkatársa) és Jonathan Chan az üzleti életben ismert nevek − írta írásos válaszában Rogán. Mivel a jóváhagyott vállalkozás külföldön forgalmaz magyar állampapírt, külföldi jog alapján jön létre és működik.

A politikus korábbi becslése szerint a következő két-három évben egymilliárd euró értékben vásárolhatnak letelepedési államkötvényt olyan külföldiek, akik könnyebben szeretnék megszerezni a tartózkodási engedélyt. Személyenként legalább 250 ezer eurónyit (mintegy 75 millió forint) kell jegyezni és legalább öt évig megtartani. Így a politikus szavaiból az következik, hogy mintegy 4 ezer vásárlóval kalkulál. Az ötéves, minden év december 20-án induló kötvény devizaneme euró, alapcímlete 250 ezer euró lesz, abból egy naptári évben egy sorozatot hoz majd forgalomba az ÁKK.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!